Nadrealne izjave

Cikotić, ministar koji je optužen za krađu oko 10 milijuna KM tvrdi: Nema krize kojom bi se novi ministar morao baviti

U interesu je regiona, države, svih njenih građana i naroda da BiH postane članica NATO-a jer je BiH neka vrsta ključa stabilnosti zapadnog Balkana, kaže Cikotić.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 20:32 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iz moje perspektive građani BiH su sigurni, iako je u današnjim uvjetima jako teško za bilo koju državu i njene građane kazati da su sigurni", rekao je za  FTV ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

"Ali u odnosu na mnoge parametre sigurnosti i neku opću situaciju možemo zaključiti da smo na nivou regiona u kome se nalazimo."

Oštetio proračun za oko 9, 7 milijuna KM  

Podsjetimo, Cikotiću traje suđenje pred Sudom BiH i tereti ga se za zloupotrebu položaja čime je oštetio proračun BiH za oko 9, 7 milijuna KM.

Optužnica tereti Cikotića da je od 2009. do 2011. godine zloupotrijebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao firmi “Skaut” na štetu Ministarstva obrane BiH, kojim je tada rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Cikotić je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navedeno je u optužnici. 

BiH ključ stabilnosti Balkana 

Na pitanje ide li BiH ka članstvu u NATO alijansu odgovara: "BiH ide prema članstvu u Alijansi bez obzira na to što postoje neki centri ili pojedinci političkog utjecaja koji to sad osporavaju. U BiH je lako proizvoditi probleme ali ne mislim da moramo bilo kome što nametati. Međutim, još manje je korektno da se neko izvuče iz tog teško postignutog kompromisa a da ne ponudi nikakvu alternativu kao općeprihvatljivo rješenje za sve. Zbog toga sam uvjeren da će BiH naći načina. U interesu je regiona, države, svih njenih građana i naroda da BiH postane članica NATO-a jer je BiH neka vrsta ključa stabilnosti zapadnog Balkana." 

Intreres NATO-a je da pojača svoje prisustvo u BiH 

Naglašava da se o članstvu u NATO savezu pita BiH i relevantni predstavnici srpskog naroda.

"Republika Srpska i Federacija će u nekom posrednom smislu sudjelovati u tom mehanizmu. Ja sam prije godinu dana zamjeniku generalnog sekretara NATO-a poslao dopis u kojem sam ga upozorio da BiH prijeti jedan negativan ruski utjecaj i osporavanje napretka BiH prema NATO članstvu i da je u interesu i NATO saveza da pojača svoje prisustvo na ovom prostoru u cilju stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Europe. Očigledno je kako se onda taj mehanizam nestabilnosti rješava kad ga mi rješavamo na svoj način. Ja mislim da smo te mehanizme jednom probali i ne mislim da je u prilogu bilo kome da to ponovi." 

"Krizu preveli u situaciju"

Navodi da u posljednjih nekoliko dana imamo najmanji broj ilegalnih migranata od početka migrantske krize 2017. godine.

"Migrantsku krizu smo zaista preveli u migrantsku situaciju. Institucije BiH su u punom posjedu upravljanja tom situacijom i mogu reći da je Ministarstvo sigurnosti kao tim u tom pogledu napravilo jednu jako dobru kampanju koja je rezultirala znatno boljom sigurnošću građana BiH."

Nema krize kojom bi se novi ministar morao baviti 

Ističe da u ovom trenutku ne postoji nikakva kriza kojom bi se novi ministar sigurnosti morao baviti.

"Zateći će ga jedna organiziran tim s pozitivnim revizorskim izvještajem. Znatno smo podigli nivo međunarodne uključenosti, ali i aktivne uloge Ministarstva sigurnosti i u međunarodnoj i međuagencijskoj suradnji."

Cikotić smatra da mehanizam etničke demokracije, pogotovo u institucijama izvršne vlasti, u ovom momentu ima jednu vrstu asimetrije.

Kopirati
Drag cursor here to close