Suđenje

Ubojstvo pripadnika HVO-a kod Mostara: ''Bili su naoružani kao da je borbeni zadatak''

Dokazni postupak protiv optuženog Ese Razića, nastavljen je svjedočenjem Roberta Repca i Nedjeljka Pehara.
Vijesti / Flash | 12. 02. 2024. u 14:07 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru, u ponedjeljak 12. veljače nastavljeno je suđenje optuženom Esi Raziću za krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", odnosno ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.

Glavni pretres nastavljen je svjedočenjem dva svjedoka Optužbe, odnosno Tužiteljstva HNŽ-a.

Na samom početku predsjedatelj sudskog vijeća Darko Zovko napomenuo je, da je Tužiteljstvo ranije odustalo od svjedočenja svjedokinje Vahide Tucaković.

Dokazni postupak nastavljen je svjedočenjem Roberta Repca.

''Bili su naoružani kao da je borbeni zadatak''

Rebac je rekao kako je u vrijeme sukoba Armije RBiH i HVO-a živio u Tasovčićima, te je objasnio što se dogodilo na brdu Kvanj kritičnog događaja. Ispričao je da su trebali doći na liniju i da su prethodno dogovorili, kako će s bošnjačkim pripadnicima HVO-a podijeliti smjenu, da jedni dežuraju danju, a drugi noću. On je zajedno s Ivicom Bunozom, Martinom Markovićem i Nedjeljkom Peharom stigao na Kvanj u jutarnjim satima. Tijekom svjedočenja se nije mogao sjetiti koji je datum točno u pitanju, ali je potvrdio da je bio 10. mjesec 1993. godine.

''Na Kvanju smo zatekli više vojnika nego što smo se nadali, iz moje jedinice. Bilo ih je više i bili su naoružani. Bio sam iznenađen tolikim naoružanjem, jer nije bio borbeni zadatak. Bilo je više njih pripadnika bošnjačke nacionalnosti. Ništa nisam primijetio, osim da su naoružani, onako kako se nisam nadao, jer prije nismo bili u borbenom prsluku, pancirkama i sl. Taj dan kao da su bili spremni za borbeni zadatak'', izjavio je na Županijskom sudu svjedok Robert Rebac.

Dalje je naveo kako se radilo o ''riskantnoj'' liniji, jer je bila najbliža Armiji RBiH, te da je padala kiša i da su ''razmijenili nekoliko riječi''.

''Iz pištolja smo pucali Mirza Kudra i ja. Zezali smo se tko je bolji, tko će bolje pucati, ja sam pucao dok nisam ispucao sve metke'', ispričao je Rebac.

Pehar spavao

Kazao je i da je Nedjeljko Pehar otišao leći u auto, i da je zaspao, ali da on (Rebac op.a.) nije spavao, te da je ''kunjao''. Dodao je i da je čuo otvaranje vrata drugog automobila i da su četiri osobe otišle.

Nakon toga čuo je rafale iz pravca gdje su otišli (Bunoza, Marković, Tucaković i Razić op.a.), te je otvorio vrata i izašao iz auta.

''Mirza Kudra je stajao sa strane, gledao je u mene, rekao mi je da se predam, nisam imao naoružanje i nisam ga shvatio ozbiljno, odmahnuo sam mu rukom i otišao prema tom pravcu gdje sam čuo pucnjeve. On je opet ponovio da se predam, ali ja sam se oglušio. Kada sam došao na cca 40 metara vidio sam Markovića (Martin op.a.) i Bunozu (Ivica op.a.), vidio sam da su ubijeni. Vidio sam i Samira Tucakovića kako se previja na podu, ležao je i govorio: joj, joj'', rekao je Rebac.

Pojasnio je, i da mu je Mirza Kudra po treći put ponovio da se preda i da ga je opkolila Armija RBiH. Svjedok je rekao da je bio u šoku, te da se odmah predao.

''Ja sam išao unatrag, sjeo sam na kamen, vezali su mi ruke žicom. Vidio sam Nedjeljka Pehara kako su ga izveli iz auta, on je spavao, probudili su ga'', naveo je Rebac tijekom direktnog ispitivanja tužiteljice Vesne Pranjić.

Zamolio da ne ubije Nedjeljka Pehara

Ispričao je, kako je uskoro došao i optuženi Eso Razić s puškom u rukama i da je bio cca 10 metara od njega.

''Kudra je pitao gdje si pošao, što ćeš, a on je rekao 'nešto u smislu da ga ubijem', Repca da ubijem. Kudra je uperio pušku u Esu, ovaj (Eso Razić op.a.) je onda spustio pušku i nije više pokušavao ništa. Napetost se smirila. Zamolio sam Kudru da ne ubije Nedjeljka Pehara'', kazao je Robert Rebac i dodao, kako je on osobno poznavao Esu Razića, te je Razićeve roditelje 5-10 dana prije događaja na Kvanju odveo u Zagreb.

Dalje, prilikom ispitivanja tužiteljice Pranjić, svjedok je napomenuo, kako mu je Mirza Kudra rekao ''da proba napraviti razmjenu obitelji Bošnjaka s nama''. Svjedok je pojasnio, kako se mislilo na razmjenu obitelji s Nedjeljkom Peharom, ali da Armija RBiH to nije dozvolila, jer su rekli ''da ne može civil za vojnika''.

''Nisam bio siguran tko ih je ubio, bila su njih dvojica tu, Samir Tucaković i Eso Razić. Pošto je Tucaković bio ranjen, Esi nije bilo ništa i došao je do mene, ubiti mene. Zato sam zaključio da ih je on ubio'', ispričao je Rebac.

Bunoza i Marković bili naoružani

U unakrsnom ispitivanju odvjetnice Nade Dalipagić, svjedok je potvdrio da je bio zapovjednik izviđačkog voda, i da je on zapovijedao da se ide na liniju tog kritičnog događaja na Kvanju.

Na upit Obrane, je li Mirza Kudra bio njegov zamjenik, odgovorio je – kako ''nije imao zamjenika''

''Nismo imali zborno mjesto, imali smo par mjesta, pokupimo se onako kako se zadesi, nekad nas pet, nekad manje, nekad više'', odgovorio je svjedok Obrani optuženog Razića.

Potvrdio je i da su Samir Tucaković i Mirza Kudra sudjelovali u akcijama HVO-a, kao pripadnici HVO-a protiv Armije RBiH i to na lokacijama Buna i Blagaj.

Pojasnio je i da su ubijeni Ivica Bunoza i Martin Marković bili naoružani u momentu događaja.

Obrana ga je podsjetila na iskaz koji je dao SIPA-i 2013. godine i u kojem je tvrdio da je s njim u autu bio Nedjejko Pehar, a koji je spavao. On se danas na Županijskom sudu nije mogao sjetiti toga, te je rekao da nije siguran je li spavao u istom vozilu.

Svjedočenje u Americi

Odvjetnica Dalipagić, Repca je upitala - je li svjedočio putem video linka u postupku protiv Ese Razića u Americi i je li prilikom tog svjedočenja rekao da je Mirza Kudra vidio tko je ubio Bunozu (Ivica op.a.) i Markovića (Martin op.a.). Svjedok je odgovorio ''kako misli da je Kudra bio u poziciji u kojoj je mogao vidjeti, ali da je bila blaga okuka''.

Na upit Obrane je li mu Mirza Kudra dao pištolj, a da je on odbio uzeti, Rebac je odgovorio:

''Trudio se izgladiti to, kad je već vidio da je šteta napravljena. Njemu (Mirza Kudra op.a.) je teško palo što se to dogodilo''.

Poslije je ispričao, kako je nakon kritičnog događaja na brdu Kvanj otišao u zapovjedništvo HVO, rekao im kako je Armija RBiH ubila dva čovjeka i da je davao izjave u Domanovićima

''Svugdje sam davao izjave'', dodao je.

Obrana ga je u unakrsnom ispitivanju pitala i je li mu poznato da je u nekim dokumentima od ranije, Samir Tucaković označen kao ubojica Bunoze i Markovića – na što je svjedok odgovorio kako ''to ne može biti''. Dalje je Obrana naglasila ''mogućnost dolaska sukoba između Bošnjaka i Hrvata'', odnosno Bunoze, Markovića, Tucakovića i Razića.

''Nisam tražio 100.000 KM''

Za kraj ispitivanja ovog svjedoka, Obrana Ese Razića – Repca je pitala, je li od brata Ese Razića tražio 100.000 KM kako bi svjedočio u njegovu koristi. Svjedok je odgovorio kako to nije točno i da on ''godišnje troši 100.000 KM''.

U nastavku glavnog pretresa na Županijskom sudu u Mostaru svjedočio je Nedjeljko Pehar.

Pehar je ispričao sve ono što mu je poznato o događaju 1993. na brdu Kvanj kod Mostara, dolasku na smjenu i da je na Kvanj stigao s Ivicom Bunozom, Martinom Markovićem i Robertom Repcem.

''Iz auta su izašli Marković, Bunoza i Rebac. Ja sam ostao u autu, malo sam spustio sjedalo. Oni su otišli. Nisam ih više mogao viditi, ja sam zaspao malo'', kazao je svjedok Pehar.

Dalje je ispričao, kako - nakon što se ustao, vidio je Repca s rukama na leđima, a iza njega je bio Mirza Kudra.

''Onda su mene zarobili, okrenuo sam ruke na leđa, svezali su me'', dodao je svjedok i napomenuo, kako je kasnije vidio, da je Samiru Tucakoviću bila zavijena ruka, te su došli u Blagaj.

Više dana u samici

U zatvoru u Blagaju je proveo 3-4 dana, a onda su ga prebacili u IV Osnovnu školu u Mostar.

''Bio sam u samici u Blagaju tri dana, tu sam uspio čuti neke priče da se na brdu nešto desilo, da je bilo mrtvih, od stražara sam čuo'', rekao je svjedok u sudnici. Također, objasnio je i kako je tek kasnije doznao da su Bunoza i Marković ubijeni, obzirom da ih nije vidio mrtve.

''Nisam išao tim putem, mene nisu tuda sproveli. Nisam ni pucnjeve čuo, spavao sam u tom momentu, a na putu prema Blagaju nije se pričalo o tome'', kazao je Nedjeljko Pehar svjedočeći o ubojstvu dvojice bivših pripadnika HVO-a Bunoze i Markovića 1993. godine.

Obrana je u unakrsnom ispitivanju pitala, je li Peharu poznato da iz nekih dokumenata proizilazi, kako je ubojstvo izvršio Samir Tucaković, na što je svjedok odgovorio kako mu ''nije poznato.''

Odgovorio je i kako se ne sjeća da je ranije izjavio, da je Samir Tucaković pričao ''kako su ih pokušali zarobiti, a da su oni pokušali pobjeći i da ih je ubio''.

O vremenu provedenom u zatvoru Blagaju, Pehar je rekao da su u zatvoru bili i pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

Kudra dao cigare Peharu

''Ja sam bio u samici, oni su bili na drugoj strani. Ne znam točno koliko, ali su bili dugo u zatvoru, to sam saznao od priča čuvara'', izjavio je nekadašnji pripadnik HVO- Nedjeljko Pehar svjedočeći na Županijskom sudu u Mostaru.

U odgovorima odvjetniku Goranu Crnjcu, svjedok je potvrdio kako je zajedno s Mirzom Kudrom ''vođen na ispitivanje u Sarajevo''.

''Nismo imali komunikaciju tijekom puta prema Sarajevu, osim u Jablanici, kad mi je dao dvije cigare, to je sve'', zaključio je Nedjeljko Pehar.

Podsjećamo optuženi Eso Razić rođen je u Čapljini (57), a živi u SAD-u. U ljeto 2023. uhićen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a za njim je bila raspisana tjeralica.

Optužnica je potvrđena u studenom 2023., a na teret mu se stavlja da je dana 02.10.1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

U dosadašnjem dokaznom postupku svjedočili su svjedoci Tužiteljstva HNŽ - Samir Tucaković, Mirza Kudra, Jasmin Turajlić, Edin Sakoč i Samija Kudra.

Kako je najavio predsjedatelj sudskog vijeća Darko Zovko, suđenje se nastavlja 14.2.2023.

Kopirati
Drag cursor here to close