Prvostupanjska presuda

Vlada HNŽ-a i medicinari: Da li je štrajk zabranjen ili ne?

''Sud je uvažio tužbu iz formalnih razloga odnosno zbog nekih zakonskih rokova gdje će Sindikat iskoristiti pravo na žalbu Županijskom sudu Mostar'', rekli su sindikalisti.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2021. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Mostaru danas je donio presudu kojom je utvrđeno da je odluka, odnosno obavijest o održavanju štrajka Neovisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od 1. prosinca prošle godine, kao i štrajk koji se od 10. prosinca 2020. provodi, nisu u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i Zakona o radu Federacije BiH.

Sud je također zabranio tuženom organizaciju i provođenje štrajka započetog 10. prosinca prošle godine. Presudom je Sindikat obavezan da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 2.343,60 KM u roku od petnaest dana od dana donošenja presude.

Na službenoj stranici Vlade HNŽ-a navedeno je kako je 'štrajk zdravstvenih djelatnika nezakonit i zabranjen'.

U pitanju je prvostupanjska presuda koju su danas za Bljesak.info komentirali i sindikalisti.

''Sud je uvažio tužbu iz formalnih razloga odnosno zbog nekih zakonskih rokova gdje će Sindikat iskoristiti pravo na žalbu Županijskom sudu Mostar'', rekli su sindikalisti.

Za sindikat je veoma bitno, navode, da je Sud u obrazloženju presude utvrdio da je Vlada HNŽ od početka vršila i da i dalje vrši opstrukcije oko pregovaranja i potpisivanja novog kolektivnog ugovora sa sindikatom SKB Mostar.

''Tako je u odnosu na rokove pa kad bi čak i županijski sud to potvrdio to bi u praksi značilo da prvih deset dana štrajka nije bilo u skladu sa zakonom, ali će pravni tim i na ovaj dio presude uložiti žalbu'', rekli su iz sindikata za Bljesak.info, dodajući da presuda nije pravomoćna i štrajk nije zabranjen.

Kopirati
Drag cursor here to close