Teški razgovori

Herceg nakon sastanka: Nitko nema pravo da ne radi

''Razgovori su bili teški'', rekao je Herceg.
Gospodarstvo / Posao | 09. 03. 2021. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad je u pitanju sindikat zdravstva imam posebnu situaciju koja je posebna i zahtjeva uključenje svih poslodavaca, osnivača za postizanje konačnog kolektivnog ugovora'', rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj Skupštini Nevenko Herceg nakon skoro četverosatnog pregovora sa sindikatima zdravstva.

Borba

''Razgovori su bili teški. Zaključak je da se prijedlog koji je definirao pregovarački tim koji u prvoj godini iznosi novih šest milijuna, u drugoj godini, novih šest milijuna plus 12, to je 18 milijuna. Tražimo rješenje koje je održivo. Ne želimo rješenje koje će dovesti u pitanje naš zdravstveni sustav. Mora se uvažiti pandemija i financijski sustav te uvažiti legitimne zahtjeve sindikata'', rekao je.

Dodao je kako rješenje nije lako naći.

''Moramo kazati da imamo 4.200 zdravstvenih radnika u HNŽ. Svaki četvrti zdravstveni radnik u federaciji se nalazi u HNŽ-u. Imamo 12 domova zdravlja i tri bolnice. Da li nam to treba ili ne treba? Naravno, to je naslijeđeno stanje. Novca ima koliko ima'', rekao je Herceg.

Rekao je da je govor o radnoj obvezi krivo protumačen te da se županija nalazi pred mogućim drugim lockdownom i da u njemu nema nitko pravo da ne radi.

Rekao je kako se njegova Vlada bori s tužbama i da ne želi da neka nova vlada ima takvih problema.

''Vrlo smo jasno, otvoreni, iskreni ali možemo potpisati ono što je održivo'', rekao je i dodao kako je prijedlog Vlade iznad realnih mogućnosti.

Video: Bez pomaka u pregovorima sindikata zdravstva i Vlade HNŽ-a

Adnan Faladžić, ministar financija u Vladi HNŽ-a, rekao je kako nije prihvatljiv prijedlog sindikata.

''Ta njihova priča je teška 30 milijuna KM u dvije godine'', rekao je Faladžić.

Drugim problemom je nazvao financijski učinak, odnosno to da bi se koeficijent liječnika i djelatnika s osnovnom školom spustio na 2,1:1, što je po njemu neprihvatljivo. 

''Prosto rečeno kad se povećava plaća bilo bi logično da se povećava svima za isti postotak, onaj koji ima najveću osnovicu dobije najveći dodatak. Međutim Sindikat uporno inzistira na tome da oni žele da se koeficijenti povećaju linearno, za 1,2, a ne kako predlaže Vlada u postotku'', naveo je.

Faladžić je kazao kako je Sindikat na zadnjim pregovorima ponudio nove dvije varijante, da 30 milijuna ne bude u dvije godine nego u tri ili da u dvije godine bude 24 milijuna, odnosno da bude povećanje koeficijenata 80 posto od onoga što sada traže.

''Međutim, u oba ta slučaja pored toga što je taj iznos prevelik, 24 i 30 milijuna ostaje taj razlog o kojem sam govorio, a to je linearno povećanje koeficijenata, narušavanje odnosa i pokretanje lavine svih ostalih. Da se našalim, u zasjedi stoji sindikat osnovnih škola, srednjih, MUP-a i svi ostali'', kazao je.

Taoci

Urušavanje koeficijenata je, poručio je, apolutno ludi kamen na koji ne smiju stati.

''Ono što Vlada nudi je teško 18 milijuna novih i najveći problem za tu Vladu bi bio da je taj prijedlog prihvaćen sada, jer bi se našli u problemu kako namaknut taj novac. No, Vlada je bila vrlo principijelna i rekla je da je to ono što njih pripada, da smo nekada prije 3 godine razgovarali o jednom granskom kolektivnom ugovoru koji je bila odluka prvotna vlade, da im damo ono što im pripada, na njihovo povećanje plaće bude jednako povećanju plaće doktora u postotku, a ne u iznosu'', poručio je. 

Podsjetio je i pravosuđe kako spor oko zabrane mjera ograničenja štrajka još nije završen, te da takvi ''sporovi iz radnog prava u ovakvim situacijama moraju biti riješeni u roku od pet dana''.

Dodao je kako su taoci ove situacije i pacijenti koji su uvelike zakinuti te podsjetio kako je od Sindikatu zamjerio održavanje štrajka za vrijeme pregovora.

Kazao je kako je u protokolu potpisano da se pregovara 20 dana pa da se u slučaju da se u tom roku ne nađe rješenje, može produljiti pregovor još na 10 dana. 

Kopirati
Drag cursor here to close