Zdravstveni radnici vs. Vlada

Tko laže, a tko govori istinu: Vlada jedno, sindikat drugo

Vlada HNž-a je objavila kako Sindikat zdravstvenih radnika nije prihvatio ponudu pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca od novih 18 milijuna KM.
Gospodarstvo / Posao | 10. 03. 2021. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem iznalaženja konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja vezanih za donošenje novoga Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na području HNŽ, u zgradi Gradske vijećnice Grada Mostara održan je sastanak svih relevantnih i odgovornih dionika zdravstvenog sustava – predstavnika poslodavaca s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar, priopćili su iz Vlade.

''Nakon iscrpnih višesatnih razgovora tijekom kojih su o trenutačnom stanju u zdravstvu govorili gradonačelnici, načelnici, ravnatelji bolničkih ustanova i domova zdravlja, predstavnici zavoda zdravstvenih osiguranja i zavoda za javno zdravstvo, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ukazano je na složenost trenutka u kojemu se nalazimo poglavito imajući u vidu pandemiju i njezine posljedice na prihode svih razina vlasti.

Nezadovoljstvo građana

Također je istaknuto kako nitko ne osporava pravo Sindikata na traženje njihovih prava, no, ukazano je na sve snažnije izraženo nezadovoljstvo građana koji traže ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu'', rekli su iz Vlade.

Predstavnici poslodavaca, navode u priopćenju, suglasni su kako je unatoč teškom financijskom stanju, a cijeneći ulogu zdravstvenih djelatnika, potrebno iznaći načina za poboljšanje njihovog materijalnog statusa, te su na tom tragu Sindikatu ponudili povećanje plaća u sljedeće dvije godine u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM.

''Budući da predstavnici Sindikata nisu prihvatili tu ponudu, nego inzistiraju na povećanju u ukupnom iznosu od 24 milijuna za dvije ili 30 milijuna KM za tri godine, Vlada će, putem resornog Ministarstva, od svih osnivača, poslodavaca i menadžmenta zdravstvenih ustanova zatražiti njihovo očitovanje o tim ponudama. Iznova je ponovljeno kako su svi dionici zdravstvenog sustava otvoreni za nastavak razgovora kako bi se iznašla najbolja i održiva rješenja te potpisao Kolektivni ugovor'', navode iz Vlade.

Vlada ponavlja istu ponudu od rujna

Iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika za Bljesak.info su rekli kako je Vlada HNŽ još u mjesecu rujnu 2020. godine dostavila sindikatu ovu, kako navode, sramotnu ponudu koju je i jučer prezentirala.

''U njihovoj ponudi se predviđa povećanje plaće tako da čistačica dobije prve godine oko 25 KM i druge godine povećanje od 25 KM. JOŠ TADA sindikat je odbio ovakvu ponudu. Vlada ovakvom objavom iznosi laži  i tvrdi da je sindikat jučer odbio ponudu, a vješto prikriva činjenicu da niti jednu marku svoju ponudu od 9 mjeseca pa do danas nije korigovala niti povećala u takozvanim pregovorima, radi čega se i dalje nastavlja generalni štrajk.'', poručili su iz sindikata.

Manipulacija Vlade

Druga stvar, kažu iz sindikata, koju Vlada laže je da je to ponuda Vlade i svih poslodavaca, a tek jučer su uključili ostale poslodavce i napomenuli da će im svima Vlada poslati ovu ponudu  da se o njoj izjasne.

''Nije prvi put da Vlada na čelu sa premijerom Hercegom manipulira i iznosi neistine i zamjene teza, a sve s ciljem skidanja odgovornosti za kaos u zdravstvenom sustavu za što je direktno odgovorna,  posebno premijer i Ministri zdravstva i financija'', naveli su sindikalisti.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka Dalibor Vuković, član pregovaračkog tima sindikata, kazao je da je premijer Herceg zaprijetio uvođenjem radne obveze u županiji sve kako bi sindikat podlegao njihovim pritiscima i ne bi li odustao od svojih prava.

Herceg je odmah potom medijima rekao kako je govor o radnoj obvezi krivo protumačen te da se županija nalazi pred mogućim drugim lockdownom i da u njemu nema nitko pravo da ne radi.

Sinikati su na toodmah reagirali na svom Facebook profilu:

''Prijetite radnom obavezom onima koji kontinuiruano rade od početka pandemije, onima koji su na prvoj crti od prvog dana. Dok ste Vi od kuće radili iz sigurnosti svoga doma, mi smo bili uz najteže oboljele i dan danas samo, i sad opet kad se povećava broj zaraženih. Može da vas bude sram i stid. Da imate imalo poštovanja i obraza sami bi ostavku dali. Zdravstvo štrajka  3 mjeseca vi se niste s mrtve točke pomakli. Vi trebate sebi uvesti radnu obvezu'', napisali su sindikati na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close