Jednom

Stranačko zapošljavanje i biranje podobnih, a ne sposobnih moglo bi nas skupo koštati

Ležerno priznanje Andree Dorić da je istovremeno stigla do dvije rukovodeće funkcije u javnim poduzećima, uz podršku Socijalističke partije koju je napuštala, a zatim joj se vraćala, izazvalo je salvu reakcija u masovnim medijima,
Vijesti / Flash | 16. 08. 2022. u 07:34 Bljesak.info
Stranke zapošljavaju svoj kadar - Nešto novo ili ono što smo već znali?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je Andrea Dorić, kadar Socijalističke partije, potvrdila da je uz podršku stranke došla na funkciju izvršnog direktora "Puteva Republike Srpske" i člana Upravnog odbora Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge, izazvala je oštru polemiku u javnosti.

No, da li smo čuli nešto novo, ili ono što smo već znali? Pitanja je bezbroj, a odgovor je: da ćemo samo kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znati da pojedinac na vlasti nije jači od sustava.

Ležerno priznanje Andree Dorić da je istovremeno stigla do dvije rukovodeće funkcije u javnim poduzećima, uz podršku Socijalističke partije koju je napuštala, a zatim joj se vraćala, izazvalo je salvu reakcija u masovnim medijima, prenosi BHRT. Od glasnih negodovanja do konstatacija da nismo čuli ništa novo.

Damjan Ožegović u ime NVO "Transparency international" ocjenjuje da odavno ne živimo u društvu koje počiva na principima odgovornosti i transparentnosti. Naprotiv.

"Čak i kada imamo konkurse, oni se raspisuju tako da odgovaraju poslodavcima, da oni biraju ljude koji su podobni, a ne one koji su najbolji", kazao je Ožegović.

Novinar Zoran Krešić iz Mostara dijeli mišljenje da u Bosni i Hercegovini odavno imamo narušene norme civiliziranog ponašanja, uz naglašenu ocjenu da izjava Andree Dorić, koliko god da je pogrešna, nije začuđujuća.

"Ja aplaudiram ženi što je bila makar iskrena. Svi mi drugi smo licemjerni. Dakako, to ne odobravam. To nije normalna stvar, treba popravljati, ispravljati, doći do društva u kojem ne treba telefonom završavati zaposlenje i sl. Do tada, ne treba se čuditi ovakvim izjavama", objašnjava Krešić

Rješenje je biranje sposobnih, a ne podobnih, te kadrovsko jačanje institucija, kaže Tanja Topić, analitičarka iz Banja Luke. Tek kada budemo imali pravosudne epiloge političkih korupcija kojima svjedočimo, znat ćemo da pojedinac na vlasti nije jači od sustava, zaključuje Topić.

"Međunarodna zajednica je na početku očistila institucije od politički podobnih i vremenom smo ponovo došli do jačanja političkog aparata", kazao je Srećko Latal, politički analitičar

Zapošljavanje isključivo prema etničkom ili političkom ključu, koji građani postepeno odobravaju kao prihvatljiv model, dugoročno urušava temelje Bosne i Hercegovine, i mogao bi nas skupo koštati kada dođe vrijeme za plaćanje računa.

Kopirati
Drag cursor here to close