Što očekivati od izbora?

Papić: Samo kroz zapošljavanje u javnom sektoru kupljeno je milijun glasova

Dodaje kako su viškovi javnih prihoda izrazito veliki zahvaljujući inflaciji te trošarinama i PDV-u, a što je poslužilo kao alat za kupovinu biračkog tijela.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2022. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za ''Avaz'' naveo je na koji način vladajuće stranke unaprijed određuju rezultate izbora.

Samo kroz zapošljavanja u javnom sektoru unaprijed je ''kupljeno'' oko milijun glasova.

Osvrnuo se na procjenu za izbore koju je napravio 2018. godine, a, kako je kazao, sada je situacija još gora kada je riječ o zapošljavanju, pa je samim tim i brojka tzv. sigurnih glasova veća.

''U javnom sektoru u BiH, koji čine administracija, zdravstvo, socijalne službe, zaposleno je oko 200.000 ljudi, a u javnim kompanijama dodatnih 50.000 ljudi, to je, znači, već nešto više od 250.000 onih koji rade u javnom sektoru.

Javni sektor 27 godina vlasti vladajućih nacionalnih stranaka je punjen stranačkim vezama, nepotizmom. Primjera radi, kafe kuharica u nekoj općini neće glasovati za program vladajuće stranke, ona misli da glasa za svoje radno mjesto. Dakle, to je bazično glasačko tijelo vladajućih nacionalnih stranaka. Pomnožite li to s četiri, jer tu su obitelji i prijatelji, dolazite do brojke od otprilike od oko milijun glasova'', objašnjava Papić.

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, trenutno živi oko 2,7 milijuna stanovnika, što znači da je od 2018. godine državu napustilo skoro pola miliona ljudi.

Papić ukazuje na to da su se iselili građani koji su nezadovoljni, odnosno potencijalni glasači opozicije.

Dodaje kako su viškovi javnih prihoda izrazito veliki zahvaljujući inflaciji te trošarinama i PDV-u, a što je poslužilo kao alat za kupovinu biračkog tijela.

''Svi mladi u entitetu RS su 5. srpnja dobili po 100 maraka – onako, i najavljeno je da će opet dobiti u rujnu. Nema potrebe više da se vladajuća stranka organizira pred biračkim tijelom da neki aktivist dijeli po 100 maraka ne bi li netko glasovao, sada je to potpuno otvorena priča. Isto je i u Federaciji, 530.000 ljudi, umirovljenici i građani u stanju socijalne potrebe, dobivaju po 100 maraka. Ne mijenja se sustav da bi se smanjilo siromaštvo, nego vladajući dijele sadaku. Tih nekoliko poteza bojim se da će utjecati na rezultat izbora'', zaključuje Papić.

Papić navodi kako se posljednjih 30 godina u društvu formirao nacionalistički sustav koji vlada institucijama.

''Koristit ću moderni američki termin, mi imamo 'duboku državu', koja se na političkoj sceni ne pojavljuje osim kad treba i kad su izbori u pitanju. Zbog toga u ova dva mjeseca do izbora možemo očekivati specifične aktivnosti 'duboke države'. To znači da će se proizvoditi afere, anegdotski da kažem, da sam opozicijski lider, ja ne bih vozio auto nikako, jer ću kad-tad proći kroz žuto i oko toga će se napraviti afera'', objašnjava Papić.

Kopirati
Drag cursor here to close