Presuda je konačna

Sretku Paviću 11 godina zatvora za ratne zločine u Prijedoru

Kako je rekao Vukoje, na osnovu izjava svjedoka, a posebno očevica S-1, optuženi je identificiran kao suizvršitelj.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2020. u 12:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Sretka Pavića na 11 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima na području Prijedora.

Pavić je proglašen krivim kao nekadašnji pripadnik Volarske satnije 6. ljubijske bojne Vojske Republike Srpske (VRS) za sudjelovanje u ubojstvima pet civila iz obitelji Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići.

Suđenje Paviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu kojom je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 13 godina zatvora.

Apelaciono vijeće proglasilo ga je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Predsjedatelj Vijeća Dragomir Vukoje podsjetio je da je prvostupanjska presuda ukinuta zbog ''manjkavog obrazloženja progona'', javlja BIRN BiH.

On je kazao da Apelaciono vijeće ne spori da je na području Prijedora postojao širok i sustavan napad protiv nesrpskog stanovništva, ali da u konkretnom slučaju ovu kvalifikaciju nije našlo dokazanom u odnosu na optuženog. Dodao je da je ''svijest optuženog morala biti konkretizovana''.

Kad su u pitanju konkretne radnje, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Pavić sa P.S., koji je preminuo, u srpnju 1992. usmrtio pet civila koji su dan ranije bili dovedeni u objekt pored punkta u Rizvanovićima.

Kako je rekao Vukoje, na osnovu izjava svjedoka, a posebno očevica S-1, optuženi je identificiran kao suizvršitelj.

Presuda Apelacionog vijeća je konačna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close