Tu

Pavić: Izricanje presude za zločin u Prijedoru 16. srpnja

Tužiteljstvo BiH je tražilo da ga Sud BiH proglasi krivim i kazni po zakonu, dok je Obrana tražila od Suda da Pavića oslobodi krivice.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 06. 2020. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će 16. srpnja presudu Sretku Paviću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora 1992. godine.

Tužiteljstvo BiH je tražilo da ga Sud BiH proglasi krivim i kazni po zakonu, dok je Obrana tražila od Suda da Pavića oslobodi krivice.

Suđenje pred Žalbenim vijećem Paviću održano je nakon što je ukinuta prvostupanjska presuda od 24. lipnja 2019. godine kojom je bio osuđen na 13 godina za sudjelovanje u ubojstvima pet civila iz obitelji Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići.

U prvostupanjskoj presudi je navedeno da su civili u drugoj polovici srpnja 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekt pored punkta u Rizvanovićima, a dan nakon njihovog odvođenja, kako je tada utvrdilo Sudsko vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole.

Pavić je optužen da je ovaj zločin počinio kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS).

Sedin Idrizović, tužitelj Tužiteljstva BiH kazao je da ostaje kod završnih riječi koji je iznio u prvostupanjskom postupku i koje su Sudu dostavljene u pismenoj formi, ali je kratko precizirao koji dokazi potvrđuju inkriminaciju optuženog.

“Svjedok S-1 je detaljno opisao događaj. Tužiteljstvo ne nalazi ništa što bi dovelo u sumnju vjerodostojnost tog iskaza koji je suglasan sa iskazima drugih svjedoka S-2 , Đure Adamovića i Damira Muhića. Damir Muhić je vidio kako se kreću žrtve i za njima idu dvojica naružanih vojnika. Upravo ovo opisali su i ostali svjedoci među kojima je bio i S-2”, kazao je Idrizović.

Naglasio je da se ne mogu naći neprotivrječnosti ili nelogičnosti između ovih svjedoka.

“Materijalna dokumentacja o ekhumaciji i obdukciji potvrđuje da je uzrok smrti više projektila iz vatrenog oružja. Svi dokazi sa potpunom sigurnošću potvrđuju sve odlučne činjenice”, kazao je Idrizović.

Pavićev branitelj, Ranko Dakić zatražio je da Sud oslobodi Pavića navodeći da nije kriv za djelo koje mu Optužba stavlja na teret.

“S-1 je dao lažan iskaz u cilju izbjegavanja vlastite odgovornosti i na takvom iskazu se ne može zasnivati osuđujuća presuda”, kazao je Dakić u završnim riječima.

Naglasio je da se ubojstva Čauševića nisu dogodila kako je S-1 opisao – da Sreto Pavić nije ubio obitelj Čaušević.

“Iskaz S-1 je kontradiktoran iskazima ostalih svjedoka”, kazao je Dakić.

Naglasio je da su iskazi svjedoka S-2 i Adamovića kontradiktorni između sebe i davani u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti.

Kopirati
Drag cursor here to close