Odluka

Srbija od 1. siječnja dopustila promet automobilima s tablicama Kosova

"Registarske tablice koje smo omogućili, kao i prije godinu dana, osobne karte, nisu simbol državnosti", rekao je Petković.
Vijesti / Flash | 26. 12. 2023. u 10:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srbije donijela je odluku da omogući slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, izjavio je direktor Ureda za Kosovo Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti istaknuta izjava o odricanju odgovornosti.

Crvena linija

Kako je navedeno u tekstu odricanja od odgovornosti objavljenom na stranici Vlade Srbije, dozvoljavanje svim vozilima da sudjeluju u prometu na cestama vrši se isključivo iz praktičnih razloga, kako bi se olakšao položaj pojedinaca i omogućila njihova sloboda kretanja i ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene neovisnossti, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda da odstupi od prava zagarantiranih Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava "našeg naroda na Kosovu i omogućili slobodu kretanja."

"Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta", rekao je on, priopćila je Vlada Srbije.

Na istoj sjednici Vlade donesena je obvezujuća odluka za sve - da ne bude prelaska crvenih linija.

''Danas smo na sjednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da je predsjednik Srbije, kao i cijela Vlada, dužan da se jasno i nedvosmisleno drži naših crvenih linija u pregovorima i dijalogu, apsolutno poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je i do sada činjeno'', rekao je Petković.

Simbol državnosti

Dodao je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno kaže da nema priznanja Kosova i članstva u UN-u, kao i na organizacije i agencije sustava Ujedinjenih nacija.

"Registarske tablice koje smo omogućili, kao i prije godinu dana, osobne karte, nisu simbol državnosti", rekao je Petković i podsjetio da u svijetu postoje brojni primjeri da se u jednoj zemlji koriste različite tablice, kao npr. Kina i Hong Kong, radi se o kineskoj državi.

Dodao je da takav primjer postoji u Italiji, gdje različite regije koriste različite ploče.

Petković je rekao da nije tajna da 99 posto Srba koristi  RKS tablice, jer je to jedini način da se živi, preživi i kreće.

Kopirati
Drag cursor here to close