Otkrio detalje

Kurti najavljuje ponovni napad na Kosovo

"Direktor je pukovnik srbijanske vojske u mirovini. Sudjelovao je u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu".
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Milan Radoičić održava sastanke sa srbijanskom tajnom službom i da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, te da planiraju novi napad u njegovoj zemlji.

"Poslije terorističkog napada Radoičića je srbijanski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije 'Civilna zaštita'. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim dužnosnicima BIA-e. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smješteno nekoliko pripadnika 'Civilne zaštite', čiji je instruktor U. J.", rekao je on na konferenciji, prenosi KoSSev.

Skladištenje sredstava

On je istaknuo da su sredstva koja su korištena u Banjskoj uskladištena u jednoj srbijanskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD-a.

"Na ovoj lokaciji koncentrirana su vozila, oružje i arsenal koji su korišteni u Banjskoj... ovo poduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD-a je u vlasništvu braće Zvonke i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srbijanske vojske u mirovini. Sudjelovao je u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Mjesec dana prije napada na Banjsku, predsjednik Srbije posjetio je ovo poduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar. Prilikom posjete pohvalio je rad direktora i nazvao ga najbržim čovjekom. Vučić je odatle naveo da teško pronalazi rješenje kada razgovara sa ljudima iz Prištine, koji prema njegovim riječima traže razloge za sukobe sa srpskim stanovništvom", rekao je on.

"Obuke izvode umirovljeni srbijanski vojnici"

Kurti je rekao da Radoičić krije pripadnike "Civilne zaštite" koja je proglašena za terorističku organizaciju.

"Radoićeve paravojske sklanjaju se u objektima koje posjeduje u turističkom parku, a osim smještaja, pripadnici terorističke grupe dobivaju oko 2.000 eura mjesečno. Do rujna su ih koristili turisti za iznajmljivanje".

Kurti je dalje govorio da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem.

"Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila je vježbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode umirovljeni srbijanski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tijekom rata sa nama. Izvode se vježbe za postavljanje protutenkovskih mina u zimskim uvjetima i za snajperiste", kazao je kosovski premijer.

Napad planiran u studenom

"Tijekom studenog 2023. godine planirano je da se izvrši napad u pravcu općine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Saznali smo da se preliminarni plan za uzvratne napade KP promijenio nakon intenziviranja patroliranja KP-a i KFOR-a oko granice sa Srbijom".

Prema Kurtiju, planiran je napad i ovaj tjedan, poslije izbora u Srbiji.

"Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vježbe grupe od 60 pripadnika 'Civilne zaštite' koja je sudjelovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gdje su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobjegli sa sjevera okupili su se i na drugom mjestu zvanom Goč".

Kurti je kritizirao Tužiteljsko vijeće rekavši da nekoliko mjeseci nakon napada u Banjskoj nema informacija, ni optužnice.

"Tužiteljsko vijeće, državno tužiteljstvo – ni tri mjeseca nakon terorističkog napada u Banjskoj još uvijek nisu podigli optužnice i nisu obavijestili javnost o najvećem orkestriranom napadu na našu republiku, ne samo 2023. godine, ne samo na KP, već na teritorijalni integritet. Ova pasivnost i neinformiranost je nepravedna i neshvatljiva", rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close