Ne odustaju

Srbija: Građani sedmi put prosvjeduju protiv nasilja u Beogradu

Organizatori - srbijanska proeuropska oporba - najavili su da će tijekom mirnih prosvjednih šetnji u svim gradovima biti blokirane prometnice.
Vijesti / Flash | 17. 06. 2023. u 19:38 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmi prosved građana nezadovoljnih sigurnosnom situacijom "Srbija protiv nasilja" počeo je večearas ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a zajedno s njim najavljeni su prosvjedi i u sljedeća tri najveća srbijanska grada, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, javlja Anadolija.

Organizatori - srbijanska proeuropska oporba - najavili su da će tijekom mirnih prosvjednih šetnji u svim gradovima biti blokirane prometnice.

Beogradski prosvjed obilježit će povratak na rutu šetnji koje su sa početka građanskog nezadovoljstva, i blokadu prometnu najznačajnijeg gradskog mosta Gazele, preko koga prolazi međunarodna auto-cesta E75.

Foto: Anadolija / Građani sedmi put prosvjeduju protiv nasilja u Beogradu

Zbog dva masovna ubojstva - u samo dva dana početkom svibnja, tijekom kojih je ubijeno 18 ljudi, od čega devetoro đaka osnovne škole - nezadovoljni građani traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru.

Građani zahtijevaju hitan prekid emitiranja reality programa i emisija koje promoviraju nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepi koje emitira takav program.

Zahtijeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Foto: Anadolija / Građani sedmi put prosvjeduju protiv nasilja u Beogradu

Iako toga nema u službenim zahtjevima, na prethodnih šest prosvjeda građani su najčešće uzvikivali "Vučiću odlazi!" tražeći ostavku srbijanskog predsednika za kojeg dio javnosti smatra da je svojim odnosom prema kritičarima, oporbi i medijima najveći generator nasilja u društvu.

Građani traže i smenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Kopirati
Drag cursor here to close