Srbija protiv nasilja

Beogradski prosvjednici dali ultimatum Vučiću

"Nastavljamo ovu borbu, bit će i neke druge akcije osim pozornice. Imamo pravo na ovu zemlju, da svako dijete bude sigurno, da svaki građanin bude siguran, a ovo je trenutak kada nema nazad".
Vijesti / Flash | 09. 06. 2023. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu se u petak održava šesti prosvjed "Srbija protiv nasilja".

Kako je najavljeno, prosvjednici će se kao i do sada okupiti ispred Skupštine Srbije, zatim prošetati gotovo tri kilometra i obići vladu oko koje će napraviti prsten i ostaviti poruke predstavnicima države. Organizatori poručuju da uvjeti ostaju isti.

Podsjetimo, prvi prosvjed "Srbija protiv nasilja" održan je 8. svibnja, a 12. svibnja građani su na drugom prosvjedu dva sata blokirali most Gazela. Treći prosvjed održan je 19. svibnja kada su blokirani Gazela i Brankov most.

Četvrti je održan 27. svibnja, a nakon šetnje sudionici su formirali obruč oko zgrade RTS-a. Tijekom petog prosvjeda prošle subote sudionici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade Predsjedništva.

Na prosvjedu su, kako prenosi Index.hr, pušteni baloni s transparentima na kojima se predsjedniku države poručuje: "Vučiću, odlazi!"

Aleksić: Rok vladi do kraja idućeg tjedna

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je za N1 kako očekuje završetak saborske sjednice do kraja idućeg tjedna te da je to rok do kojeg vlada mora ispuniti zahtjeve prosvjeda.

"Da čujemo što vlast misli o rijeci ljudi koji u veličanstvenoj koloni tjednima dostojanstveno i smireno jedino traže normalizaciju ovog društva u smislu nenasilja u javnom prostoru i uvođenja institucionalne odgovornosti. Ako vlada na kraju ove sjednice usvoji prijedlog za smjenu Bratislava Gašića i ako ne usvoji izvješće REM-a, to znači da vlada ipak poštuje te ljude, njihovu energiju", rekao je. U protivnom, kaže Aleksić, prosvjed će se nastaviti, ali bit će i drugih akcija.

"Nastavljamo ovu borbu, bit će i neke druge akcije osim pozornice. Imamo pravo na ovu zemlju, da svako dijete bude sigurno, da svaki građanin bude siguran, a ovo je trenutak kada nema nazad. Pozivam ih da čuju ovaj vapaj, da ispune zahtjeve i kada ispune zahtjeve, možemo dalje razgovarati", rekao je Aleksić.

Korać: Radikalizacija je logičan korak

Radikalizacija prosvjeda je logičan i očekivan korak koji se može očekivati u svakoj situaciji kada jedna strana postavlja zahtjeve, a druga ih ignorira, kaže profesor Žarko Korać.

"Nisu postavljali zahtjeve 'Vučiću, odlazi odmah', nego zahtjeve koji su vrlo ispunjeni. Ne krivim oporbu, nego vlast, jer Vučić želi radikalizaciju. Sve što se može dogoditi bit će njegova odgovornost. Ima je predugo na vlasti, a sudeći po njegovim izjavama, nisam više siguran da je svjestan što se događa na ulici”, rekao je Korać.

Kopirati
Drag cursor here to close