Predsjednik Srbije

Vučić pred Vijećem sigurnosti UN-a tražio da se prestane s progonom Srba na Kosovu

Kosovski premijer pozvao je predsjednika Srbije da potpiše Briselski sporazum
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2024. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na Kosovu, nastala zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane dinar u platnom prometu, u suprotnosti je s rezolucijama i poveljama Ujedinjenih naroda (UN) i mogla bi prouzročiti nepopravljivu štetu, izjavio je u četvrtak na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednica je sazvana na zahtjev Srbije, nakon što je od 1. veljače odlukom središnje banke Kosova (CBK) uveden platni promet i gotovinska plaćanja isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, prenosi Hina.

Vučić je rekao da prištinske vlasti pojačavaju “sustavne napade” na srpsko stanovništvo, te da takve akcije, “uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

60.946 plaća i mirovina

On je naveo podatke da Srbija iz svog proračuna isplaćuje 60.946 plaća i mirovina na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i financira pučke kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, naglasivši kako je “očito” da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja izravno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih osobnih sredstava za život”.

Priština, ustvrdio je Vučić, izravno onemogućava svako funkcioniranje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućuju Srbima da sebi i svojim obiteljima osiguraju osnovne životne potrebe.

On je ukazao i na povećan broj napada na kosovske Srbe, navodeći da je od dolaska na vlast aktualnog kosovskog premijera Albina Kurtija 2021. na Kosovu registrirano ukupno 669 etnički motiviranih napada, te da je to povećanje od 300 posto u odnosu na prethodno razdoblje, optuživši Kurtija da “rukovodi progonom Srba”.

Zatražio “hitne i odlučne poteze”

Vučić je od međunarodne zajednice zatražio “hitne i odlučne poteze” kako bi se zaustavio progon Srba sa Kosova i stvorili uvjeti za nastavak normalnog dijaloga između Beograda i Prištine.

Srbija će primijeniti sve sporazume i sve poteze sukladno rezolucijama Ujedinjenih nacija, rekao je Vučić na sjednici VS UN.

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Caroline Zayade ocijenila je u video obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a iz Prištine da jednostrane akcije bilo koje strane i opravdanja za njih, kao i odsustvo komunikacije između Beograda i Prištine, dovode do pogoršanja situacije, nepovjerenja i nesigurnosti.

Ona je potvrdila da odluka prištinskih vlasti o zabrani dinara remeti isplate ljudima koji primaju plaće, mirovine i socijalna davanja iz Srbije, istaknuvši da su ugroženi deseci tisuća ljudi, ali i gospodarstvo koje ovisi o kupovnoj moći. Zayade je ukazala i na zabrinutost međunarodne zajednice primjenom uredbe, zbog čega su kosovske vlasti odlučile da uvedu prijelazni period od mjesec dana

Sva ta pitanja, uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina, treba rješavati u okviru dijaloga, dodala je, pozivajući obje strane da se uključe u dijalog koji moderira Europska unija.

“Glatka tranzicija”

Premijer Kosova Albin Kurti istaknuo je da uredba kosovske središnje banke ne zabranjuje Vladi Srbije da osigura financijsku podršku kosovskim Srbima, ocijenivši da je sve ostalo “propaganda vlasti u Beogradu”. Uredba je tu da osigura transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primjenjuju na bilo koju zemlju i valutu – dinar, dolar, funtu ili albanski lek, rekao je Kurti na sjednici VS UN-a.

On je ustvrdio kako CBK čini sve da kosovski Srbi nastave primati financijsku podršku iz Srbije, te da je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum kako bi se to riješilo. Kurti je istaknuo da je njegova vlada spremna omogućiti “glatku tranziciju” i dovoljno vremena za prijelazni period. On je ocijenio kako Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se vreće novca prebacuju na sjever Kosova na nelegalan način.

Kosovski premijer pozvao je večeras predsjednika Srbije da potpiše Briselski sporazum i implementacijski aneks iz Ohrida “ovdje i sada”, ocijenivši kako bi time pokazao predanost mirnim i dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom.

Kopirati
Drag cursor here to close