Nastavak suđenja

Solak: Ispada da ministrica i premijer ne znaju što plaćaju

Šetić tvrdi da im je 3. travnja 2020. stigla urgencija iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon što su za taj dan obavili plaćanja po nalozima proračunskih korisnika. Navela je da se urgencija odnosila na uplatu ''Srebrenoj malini''.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2022. u 15:00 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedoci Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispitivani su o transakcijama preko Trezora Federalnog ministarstva financija, kojima je ''Srebrenoj malini'' uplaćeno više od deset milijuna KM.

Viša referentica u Trezoru Mahira Šetić, kazala je da je vidjela kako su sredstva uplaćena za respiratore, dok je pomoćnik ministrice financija Mario Glibić, kazao da to nije stajalo na nalogu. Nakon brojnih pitanja da li je i na kojem obrascu stajala svrha uplate, te da li je konzultirana ministrica za uplatu novca po urgenciji, optuženi Fahrudin Solak je prokomenatirao: ''Očito onda da ministrica i premijer ne znaju što plaćaju''.

Za zlouporabe prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te fede

Urgencija

ralna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Šetić tvrdi da im je 3. travnja 2020. stigla urgencija iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon što su za taj dan obavili plaćanja po nalozima proračunskih korisnika. Navela je da se urgencija odnosila na uplatu ''Srebrenoj malini'' u iznosu od oko 4,9 i 5,5 milijuna KM.

Šetić je kazala da je kolegica Almira Ibišević otišla kod pomoćnika Marija Glibića da vidi što da radi sa tom uplatom. Prema njenim saznanjia, Glibić je rekao da mora provjeriti s ministricom pošto je bio u pitanju veći iznos.

''Javili su nam da možemo izvršiti transakciju'', kazala je svjedokinja Šetić.

Ona je objasnila da njena služba nakon potpisa ministrice financija i premijera, naloge šalju u banku. Šetić je prvobitno kazala da je uplata vjerojatno bila za respiratore, a poslije potvrdila da je vidjela da je u jednom obrascu bilo uneseno, ''respiratori''.

Svjedok Mario Glibić kazao je da su ga kolegicce obavijestile da je stigla urgencija za plaćanje, ali da se ne sjeća da li je tada znao za koju svrhu.

''Rekao sam neka se uradi Mahiri ili Almiri'', rekao je Glibić, dodajući da je plaćanje izvršeno sa podračuna FUCZ i sa glavnog računa.

5 milijuna ne iziskuje posebnu pozornost

Na pitanja Obrane Jelke Miličević, svjedok je rekao da Trezor godišnje obavi 200.000 naloga za plaćanje proračunskim korisnicima, te da iznos od pet milijuna ne iziskuje posebnu pozornost.

Navodeći da je prethodna svjedokinja rekla da je na fakturi vidjela kako je novac namijenjen za respiratore, braniteljica Senka Nožica pitala je Glibića da li se to vidi na nalogu, koji je predočen u sudnici. On je rekao da to ne stoji na nalogu, te da taj nalog potpisuje ministrica. Ovaj svjedok je dodao da nije bilo razloga da se obustavi plaćanje, te da su rukovodioci institucija odgovorni za raspolaganje svojim proračunima.

Obrana Solaka svjedoku je predočila obrazac u kojem je u jednoj rubrici navedeno respiratori. Glibić je rekao da se on ne bavi tim obrascima, te da pretpostavlja da uvid u njih imaju kolegice koje vrše plaćanja.

Ispitivanje Glibića će se nastaviti, kako bi se svi u sudnici upoznali sa dokumentima koje je rekao da posjeduje, a odnose se na sjednice Vlade.

Svjedok Dževad Turnadžić je ispričao kako ga je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bila angažirala da obavi špediterske poslove za donaciju respiratora i druge medicinske opreme za Crnu Goru.

On je potvrdio da je u pristigloj dokumentaciji bila profaktura, koja je predočena u sudnici i na kojoj se navodi 50 respiratora po cijeni od 6.000 američkih dolara po komadu ili ukupno 300.000.

Simbolična ili stvarna cijena robe

Turnadžić je rekao da su ti respiratori isti kao i oni koje je UAE donirala ranije BiH. Pojasnio je da su donirani respiratori za BiH stajali na carini i da je vidio da su kutije identične. Tvrdi da se ne sjeća oznake na kutijama, ali je naveo da je bila ista kao i na onima za Crnu Goru.

Novalićevoj braniteljici Vasviji Vidović svjedok je potvrdio da mu se predstavnik UAE obratio 4. lipnja 2020. i da ne zna kada je te zemlja nabavila respiratore, kao ni da li im se mijenjala cijena tijekom pandemije.

Na pitanja optuženog Hodžića, Turnadžić je potvrdio da se na profakturama kod donacija događa da se stavi stvarna cijena robe ili neka simbolična.

Svjedokinja Jovana Šehovac kazala je da je radila kao osiguranje na portirnici u FUCZ i da je nakon početka pandemije pošta ostavljana na ulazu, a da su stranke puštane uz najavu. Potvrdila je da je dva do tri puta dolazio Hodžić.

Suđenje se nastavlja 28. siječnja, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close