Novalić i ostali

Afera Respiratori: Netko lažirao kineski pečat

Vještak je trebao utvrditi jesu li dokumenti originalni ili nadopunjavani.
Vijesti / Flash | 19. 01. 2022. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočenjem vještaka Saše Mrdovića, te svjedokinje Vesne Kočević, koja ima svoju  knjigovodstvenu agenciju u Srebrenici, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Ubačena slika kineskog pečata

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i stalni sudski vještak Saša Mrdović, vještačio je dokumente iz laptopa oduzetog od Fikreta Hodžića kao i hard diska mobilnog telefona svjedoka s imunitetom Kristijana Marića iz Mostara, piše Avaz.

Vještak je trebao utvrditi jesu li dokumenti originalni ili nadopunjavani. Odgovarajući na pitanja državnog tužitelja Mirze Hukeljića, vještak je utvrdio da je jedan dokument nađen u laptopu pod nazivom "Proforme invoice" sastavljen od dva dokumenta.

U tekstualni dokument ubačena je slika pečata s kineskim slovima i zvijezdom, potpisom i dijelom žute linije u dnu pečata.

Prema onome što je prikazano u sudnici, riječ je o predračunu s naslovom kineske kompanije iz Šangaja i cijenom od 30 milijuna huana za 100 respiratora ACM 812 A.

Dokument je putem maila Fikret Hodžić dobio od Sanje Lekić iz Crne gore 15. travnja 2020. godine.

Dvije nijanse žute podloge

Isti dokument koji je naslovljen s "Invoice" nađen je u hard disku mobitela Kristijana Marića, ali je nađena posebno i sama slika istog kineskog pečata. Vještak je pojasnio da se na dokumentima čak vide dvije nijanse žute podloge, svjetlija je na pečatu koji je ubačen na dokument s tekstom.

Svjedokinja Vesna Kočević je od 2015. godine u svojoj agenciji "Svjetlost 4" Srebrenica, vodila knjige firme "Srebrena malina" vlasništvo Fikreta Hodžića. Ona je odgovarajući na pitanje tužitelja Džermina Pašića, kazala da je prvi put saznala za kuporodajni ugovor između "Srebrene maline" i FUCZ-a kada je u travnju 2020. godine uplaćeno 10,5 milijuna maraka.

Kočević je izjavila da joj je Fikret Hodžić objasnio da su uvezli određenu robu i da će dobiti uvoznu fakturu. Od špeditera su 28. travnja 2020. godine dobili uvoznu carinsku deklaraciju za 80 komada respiratora koju su iskoristili za plaćanje PDV-a. Tada još njena agencija nije dobila fakturu za isporučenu robu koju su dobili tek naknadno.

Svjedokinji je pročitana izjava iz istrage gdje je kazala da su od Fikretovog brata Redžepa dobili fakturu bez pečata i potpisa. To je bio prilog, a glavni dokument im je bio uvozna carinska deklaracija.

Kopirati
Drag cursor here to close