Nastavak suđenja

Novalić i ostali: U Informaciju dodana rečenica o nabavi respiratora

"Ustanovio sam da je Vladi otišla Informacija s tom rečenicom, a ta rečenica nije razmatrana na Stožeru", kazao je Memić braniteljici Vasviji Vidović.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 12. 2021. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Državnog tužiteljstva izjavio je da je u Informaciju o nabavi medicinske opreme koja je prošle godine dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dodana rečenica koja se odnosi na nabavu 100 respiratora.

Enes Memić, koji je bio tajnik Federalnog stožera civilne zaštite, rekao je da je naknadno utvrdio da je dodana rečenica u Informaciju o nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava za period od 23. ožujka do 3. travnja 2020. godine.

Dvije verzije

On je potvrdio da je nedavno dobio zahtjev Obrane federalnog premijera Fadila Novalića za dostavljanje ovjerene kopije Informacije Vladi, te da je utvrdio da postoje dvije verzije. Pojasnio je da se na mini istragu odlučio jer je u medijima pročitao o spornoj rečenici.

"Ustanovio sam da je Vladi otišla Informacija s tom rečenicom, a ta rečenica nije razmatrana na Stožeru", kazao je Memić braniteljici Vasviji Vidović.

Na pitanja optužene Jelke Miličević, on je rekao da je utvrdio da je rečenicu o nabavci 100 respiratora dodala Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za financije. Dodao je da mu je Alagić potvrdila da je to uradila, ali da ne zna zbog čega.

Memić je kazao da je inače Sektor za mjere zaštite i spašavanja FUCZ-a, na čijem je čelu, zadužen za sastavljanje informacija. Na pitanje kako zna koja je verzija dostavljena Vladi, svjedok je odgovorio da mu je to također rekla Alagić.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor tvrtke "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Povećanje iznosa

Memić je govorio i o usvajanju odluke o izdvajanju sedam milijuna konvertibilnih maraka (KM) za nabavu medicinske opreme na telefonskoj sjednici 1. travnja. On je kazao da mu je načelnik Stožera (Solak) rekao da tu točku uvrsti na sjednicu, a da mu je Alagić poslala odluku mailom.

Svjedok je kazao da je shvatio da je ta odluka usuglašena između načelnika i zapovjednice (Miličević).

"Prvo je bila komunikacija s načelnikom, a mislim da je poslije i sa zapovjednicom", rekao je Memić.

On je kazao da je tijekom sjednice, s prvobitnih pet milijuna, iznos povećan na sedam milijuna, nakon što ga je pozvala Miličević. Dodao je da je razgovor prepustio Alagić s obzirom na to da je ona zadužena za financije.

Svjedok je potvrdio da je odluku o izdvajanju potpisao Solak umjesto Miličević.

Različite oznake

Obrana Miličević ispitivala je svjedoka u vezi s tvrdnjama da su dnevni red usuglašavali Solak i Miličević i nakon 25. ožujka, kada je došlo do izmjena u radu Stožera na osnovu uredbe Vlade. Braniteljica Mirela Kanlić prezentirala je svjedoku više akata u kojima se do 25. ožujka navodi da se oni dostavljaju "uz suglasnost zapovjednice i načelnika Stožera", a nakon tog datuma stoji samo "na zahtjev načelnika".

Na pitanja braniteljice znače li kasniji akti da nije traženo usuglašavanje, svjedok je potvrdno odgovarao, dodavši da je to u skladu s uredbom.

Svjedokinja Nusreta Kandić, zaposlena u FUCZ-u, govorila je o protokoliranju pošte. Predočeni su joj akti u vezi sa "Srebrenom malinom", od kojih su neki, kako je navela, protokolirani, a neki nisu. Na nekim dokumentima su različite oznake respiratora.

"Sve što je došlo, mi smo protokolirali", rekla je Kandić.

Kao svjedokinje su saslušane Jasmina Imamović i Nermina Fejzić, zaposlene u knjigovodstvu FUCZ-a. One su objasnile kako se vrše plaćanja, a predočeni su im obrasci za plaćanje više od deset milijuna KM.

Obje svjedokinje su kazale da se plaćanja vrše na osnovu fakture, a da je u tom slučaju plaćanje obavljeno na osnovu ponude "Srebrene maline".

Fejzić je navela da je Alagić nekoliko puta uzimala spis u vezi sa "Srebrenom malinom".

Kopirati
Drag cursor here to close