Ubojstvo iz 2016.

Slučaj Dženan Memić - Za Dupovca i Alisu Ramić traže se maksimalne kazne

Tužiteljstvo smatra da zbog posljedica koje su nastale postupanjem Dupovca i Ramić, a koje se ogledaju u tome da ni nakon osam godina nije razjašnjeno ubojstvo Memića, treba izreći maksimalne kazne predviđene zakonom.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2024. u 12:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je maksimalne kazne za Hasana Dupovca i Alisu Ramić zbog prikrivanja dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine, dok su Obrane zatražile oslobađanje.

Žalbe su podnesene Trećestupanjskom vijeću Suda BiH nakon što je Dupovac osuđen na tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlaštenja na poziciji šefa Odsjeka za prometne istrage u Sarajevu, a Ramić na dvije i pol godine zbog davanja lažnog iskaza.

Lažni iskaz Alise Ramić

Tužiteljstvo smatra da zbog posljedica koje su nastale postupanjem Dupovca i Ramić, a koje se ogledaju u tome da ni nakon osam godina nije razjašnjeno ubojstvo Memića, treba izreći maksimalne kazne predviđene zakonom.

''Alisa Ramić je doprinijela svojim lažnim iskazom, svojim prikrivanjem'', kazao je tužitelj Ćazim Hasanspahić.

On je naveo da je Dupovac odgovoran zbog prikupljanja dokaza bez naredbe suda i skretanja istrage. Kazao je da zbog postupanja Dupovca dva snimka video-nadzora nisu ugledala svjetlost dana.

Tužitelj je rekao da su posljedice radnji koje su počinili optuženi osnova za nadležnost Suda BiH. Kako je kazao, raniji pokušaji da se stradanje Memića prikaže kao prometna nesreća doživjeli su krah.

Obitelj još traži pravdu

''I danas obitelj traži pravdu'', istaknuo je Hasanspahić.

Dupovac je presudom Apelacionog vijeća proglašen krivim za zlouporabu položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona Federacije BiH, a Ramić za davanje lažnog iskaza. Za oba djela predviđene su kazne od šest mjeseci do pet godina.

Obrane su žalbe uložile zbog povreda krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog stanja, kao i sankcije. Zatražili su oslobađajuću presudu, a Obrana Dupovca predložila je kao alternativu da se Sud BiH proglasi nenadležnim.

Branitelji Nina Kisić i Ermin Gačanović kazali su da ostaju kod pisanih žalbi, ali ih nisu željeli usmeno izlagati u sudnici.

Obrana tvrdi da tužiteljstvo iznosi neistine

Optuženi Dupovac je kazao da ništa od onog što je tužitelj naveo nije točno. Kazao je da nije točno da je postupao bez naredbi suda i tužiteljstva, te da su svjedoci o tome govorili tijekom suđenja.

''Tužitelj dobro zna da su ti snimci sagledavani'', naglasio je Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH u srpnju prošle godine donijelo je presudu kojom su Dupovac i Ramić osuđeni a Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni. Ova presuda je donesena nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je svih pet optuženih bilo oslobođeno.

S obzirom da je u prvostupanjskom postupku bila oslobađajuća presuda a drugostupanjskom osuđujuća, stranke su imale pravo da ulože žalbe Trećestupanjskom vijeću u odnosu na osuđujući dio presude.

Trećestupanjsko vijeće, kojim predsjedava sudac Darko Samardžić, naknadno će donijeti odluku, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close