30 godina od zločina

Slike lica nevino stradale djece u Vitezu prikazana u Mostaru

Na Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača prikazana lica nevino stradale djece u Vitezu
Vijesti / Flash | 10. 06. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slike lica nevino stradale djece u Vitezu 10. lipnja 1993. godine prikazane su u petak navečer na Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, na inicijativu Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Mostar.

Na obljetnicu stradanja djece članovi Mladeži položili su osam ruža i zapalili osam svijeća.

"Na platou ispred Kosače igrala su se djeca njihovih godina. Sretna i nasmijana, baš kao što su tog dana prije 30 godina bili i oni. Smijeh je prestao, igre su prekinute, ali bol i suze, razočarenje i tuga nisu. Sjećanje nije dovoljno, ali je najmanje što možemo učiniti. Ne samo u lipnju, nego i više puta u godini, u spomen na dvije Sanje, Milana, Dragana, Dražena, Borisa, Augustinu i Velimira", napisano je u priopćenju GO Mladeži HDZ-a BiH Mostar.

Prisjećanje predsjednika RH

I Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u subotu osmero hrvatske djece koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata, napominjući kako ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihova stradanja.

 

"Prije 30 godina dogodio se stravičan zločin u dječjem parku u Vitezu koji je prekinuo osam dječjih nevinih života. Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece. S iskrenom tugom i sućuti prisjećam se tog tragičnog događaja", napisao je Milanović na svom Facebook profilu.

Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pored spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću.

Minobacački projektil s položaja Armije

Podsjetimo, na današnji dan, u večernjim satima 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza koji je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca. Tog je dana bio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane.

Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj. Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći. Ranjeno je još šestero djece koja su evakuirana u Split.

Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin dvanestogodišnji brat Velimir. Ubijeni su i Boris Antičević, Dražen Čečura, sestra i brat Sanja i Milan Garić, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Ivan Garić, kojemu su toga kobnoga dana poginuli brat i sestra, bio je ranjen. Osnovao je udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja – igralištu Podgradina.

Nedavno je Fatmir Alispahić uputio je otvoreni ''poziv bošnjačkim dužnosnicima da 10. lipnja prisustvuju komemorativnom obilježavanju 30. godišnjice zločina Armije RBiH nad hrvatskom djecom u Vitezu''.

''Ubojstvo tri djevojčice i pet dječaka na dječjem igralištu najmonstruozniji je zločin Armije RBiH, koji do danas u kolektivnoj svijesti Bošnjaka i bh. patriota nije označen kao mjesto sramote, pokajanja i katarze. I to tim prije što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao! Dosad ni jedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala. Bošnjački dužnosnici dužni su da konačno prisustvuju komemorativnom obilježavanju, da se poklone žrtvama i poruče da se bošnjački narod kaje zbog zla koje je počinjeno u njegovo ime'', napisao je u pozivu Alispahić. U pozivu navodi kako je ''uporno ignoriranje i Grabovice, i Trusine, i Viteza - dobiva neprijatnu dimenziju šutnje i odobravanja''. 

Kopirati
Drag cursor here to close