Napeto i složeno

Situacija je iz trena u tren napetija na ukrajinsko-ruskoj granici

Rusija je u četvrtak zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2022. u 20:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija ostaje pri tvrdnjama da povlačio dio vojnika s ukrajinske granice, Zapad ostaje pri mišljenju da Rusija ne govori istinu.

Iz NATO-a je poslana poruka da će ruska agresija na Ukrajinu imati teške posljedice. Stanje u Ukrajini još uvijek se smatra krajnje ozbiljnim, a tenzije bi se mogle dodatno zaoštriti nakon današnje objave pobunjenika u dvije samoproglašene da su napadnuti od strane ukrajinskih snaga.

Ukrajina je sve dematirala i optužila proruske pobunjenike da su granatirali vrtić u oblasti Lugansk.

Situacija je iz trena u tren napetija, a smirivanju tenzija ne pomažu ni poruke koje dolaze iz suprotstavljenih tabora.

Iz Rusije stižu optužbe na račun NATO-a, Sergej Lavrov poručuje da su “prešli granicu”, a iz NATO-a odgovaraju da će Rusija snositi teške posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu.

Zapad sumnja i da se broj ruskih vojnika raspoređenih na granici povećava.

Prijetnje Rusije

Rusija je u četvrtak zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

“Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih jamstava za našu sigurnost (…) Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera”, poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti.

Moskva inzistira na “povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama” i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se “odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a”.

Premda Rusija pozdravlja spremnost na “temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika”, to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo.

“Ruski prijedlozi cjelina su i moraju biti razmotreni kao cjelina ne isključujući neke od njezinih dijelova”, navodi se u odgovoru.

Blinken otkrio kako bi Rusija mogla krenuti u napad

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u četvrtak kako vjeruje da Rusija planira pokrenuti napad na Ukrajinu u narednim danima s vojnom silom koja uključuje kopnene trupe i zrakoplovne brodove.

Kaže kako u Washingtonu nisu sigurni "u kojem obliku" bi takav izgovor mogao doći, ali mogućnosti uključuju izmišljeni teroristički bombaški napad u Rusiji, otkrivanje masovne grobnice ili lažni, a moždai pravi, napad kemijskim oružjem.

"Rusija bi taj događaj mogla opisati kao etničko čišćenje ili genocid, ismijavajući koncept koji mi u ovoj dvorani ne shvaćamo olako, niti ga ja olako shvaćam na temelju svoje obiteljske povijesti. U proteklih nekoliko dana ruski mediji su već počeli širiti neke od ovih lažnih uzbuna i tvrdnji kako bi se povećao bijes javnosti i postavio temelj za inventivno opravdanje rata. Danas je to u medijima pod kontrolom Rusije samo intenzivirano", rekao je Blinken, kako prenosi CNN.ž

Nakon takvog incidenta, Blinken kaže da će ruska vlada vjerojatno "teatralno sazvati" hitan sastanak vlade, na kojem bi bio donesen zaključak kako Rusija mora odgovoriti da bi obranila građane ili etničke Ruse u Ukrajini, a nakon toga ruski projektili i bombe počeli bi padati na ciljeve u Ukrajini, te bi se krenulo s ometanjem komunikacija i kibernetičkim napadima.

Britanija objavila kartu mogućeg ruskog napada

Britansko ministarstvo obrane objavilo je kartu s, kako kažu, mogućim smjerovima ruskog napada na ukrajinu.

“Rusija ima značajnu vojnu prisutnost te može izvesti invaziju bez ranijeg upozorenja”, kažu.

Kopirati
Drag cursor here to close