Traži se mirno rješenje

Biden i Putin telefonski razgovorali o Ukrajini: Ruska invazija imala bi 'brze i teške posljedice'

"Nastavljaju se pregovori s našim europskim i američkim partnerima, i oni otvoreni, i iza zatvorenih vrata. Pripremamo odgovor za NATO i Washington", poručio je Putin.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2022. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin telefonski su razgovarali o Ukrajini.

Razgovor se odvija usred velikih napetosti, a Washington je u petak objavio bi se ruski napad na Ukrajinu mogao dogoditi "u bilo kojem trenutku".

Takve je optužbe Vladimir Putin u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nazvao "provokativnim nagađanjima".

Mnoge zemlje pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu. Kremlj, pak, optužuje članice NATO-a za širenje straha i tvrdi da Ukrajinu ne planira napasti.

Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnome moru, osuđujući američku "histeriju". Ministarstvo obrane SAD-a objavilo je u subotu da povlači 160 pripadnika svoje Nacionalne garde iz Ukrajine i premješta ih na drugu lokaciju u Europi.

"Nastavljamo pratiti zabrinjavajuće znakove eskalacije s ruske strane, uključujući dolazak novih postrojbi na ukrajinsku granicu. Kao što sam već rekao, očekujemo da bi ruska invazija mogla početi u bilo kojem trenutku ako predsjednik Putin tako odluči", izjavio je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Američki predsjednik Joe Biden danas je telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Nastavljaju se pregovori s našim europskim i američkim partnerima, i oni otvoreni, i iza zatvorenih vrata. Pripremamo odgovor za NATO i Washington", poručio je Putin.

SAD je već pozvao svoje državljane da napuste Ukrajinu, kao i Latvija, Estonija, Norveška, Velika Britanija, Izrael, Nizozemska i Japan.

Ruska invazija mogla bi se dogoditi bilo kada.

"Neću komentirati naše detaljne obavještajne podatke, no želim biti jasan. To bi moglo početi tijekom Olimpijskih igara unatoč brojnim nagađanjima da će se dogoditi nakon njih", kaže američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Olimpijske igre u Pekingu traju do 20. veljače, pa sada mnogi nagađaju kada bi se vojna akcija mogla dogoditi.

Mediji spominju i moguće kibernetičke napade prije toga. Sjedinjene Države već su poslale dodatnih 3000 vojnika u Poljsku.

"Postoji apsolutno jedinstvo zapadnih lidera i osjećaj duboke solidarnosti da Ukrajini treba pomoći i financijski i nabavom oružja te jakim obrambenim mjerama", izjavio je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Prvi čovjek NATO-a je u Rumunjskoj. Onamo su već stigli američki vojnici kao pojačanje istočnom krilu Saveza.

"Pozivamo Rusiju da se uključi u pronalaženje političkog rješenja. Naravno, sa sve više i više ruskih vojnika, vremena je sve manje", upozorio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Telefoni svjetskih lidera sve su užareniji, a cijeli svijet sve zabrinutije gleda prema Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close