Sarajevo, Tuzla, Brčko i Lukavca

SIPA uhitila tri osobe u operativnoj akciji 'Web'

Uhićene su tri osobe koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, priopćeno je iz SIPA-e.
Vijesti / Flash | 18. 10. 2022. u 17:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su realizirali operativnu akciju „Web“, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.

Uhićene su tri osobe koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, priopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim licima se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali tako da su formirali grupu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i tako vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih osoba i većina osoba koje su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registrirane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane porezne fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva, tako da su pravna lica evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Tako su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktiranih u digitalnom obliku.

Kopirati
Drag cursor here to close