Organizirani kriminal

SIPA: U akciji 'Delta' uhićeno 26 osoba

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona...
Vijesti / Flash | 08. 07. 2020. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva ''Delta''.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretražili su osobe, stambene i poslovne objekte na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu te lišili slobode 26 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine ''Organizirani kriminal'', u svezi s člankom 210a. ''Nedozvoljen promet akciznih proizvoda'' i člankom 209. ’’Pranje novca’’ istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene akcize na duhan i cigarete, priopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi nalozima, odnosno tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajućeg streljiva i šest okvirova te određena poslovna dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Zapadnohercegovačke županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP Županije Sarajevo i Policije Brčko distrikta BiH, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close