Lov na duhan

Akcija Delta u BiH: Pretresi u Mostaru, Ljubuškom, Grudama, Posušju...

Pretresi diljem bh. gradova se vrše zbog organiziranog kriminala, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i pranja novca.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 07. 2020. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu akcije 'Delta', SIPA tijekom jutra vrši pretrese na dvadeset lokacija u BiH.

Kako neslužbeno doznajemo pretresi se vrše u na lokacijama Sarajevu, Zenici, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Ljubuškom, Grudama i Mostaru.

Akcija Delta se odnosi na vršenje pretresa stambenih objekata i pokretnih stvari koji su u vlasništvu i koje koriste osumnjičene osobe kao i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u rješenju krivičnih djela organizirani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranja novca.

Službeno je priopćeno kako se akcija provodi po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

"Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji s drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovala grupu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete", objavljeno je iz SIPA-e.

Višemilijunski iznos

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, realiziraju se aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih dadžbina, oštetile proračun Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA u suradnji sa djelatnicima Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, kao i asistenciju više policijskih agencija na terenu, vrše pretrese na većem broju lokacija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Veći dio lokacija nalazi se na području Posavine, Sarajeva, Sjeverne Bosne, Središnje Bosne, Hercegovine i doline Neretve, a povezane su sa osobama osumnjičenim za nezakonitu nabavu, preradu, prodaju i distribuciju na ilegalnom tržištu, velikih količina cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, bez obilježavanja akciznih markicama Bosne i Hercegovine, sukladno zakonskim propisima o porezima i akcizama.

Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70  KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilijunskim iznosima, a počinitelji kaznenih djela, stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala u svezi s kaznenim djelima nedozvoljenog promet akciznih proizvoda i pranja novca iz Kaznenog zakona BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close