Opa

Odvjetnik 13 anesteziologa s KCUS-a: Oni koji su ostali dobili su povišicu

''Već je donesena odluka da liječnicima koji ostaju ide 20 posto povećanje plaće'', rekao je.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2021. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Al Jazeera Balkans

Vlada Adamović, odvjetnik 13 anesteziologa koji su napustili KCUS, gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

On je rekao da su anesteziolozi ovu zdravstvenu ustanovu napustili zbog pritisaka.

''Mojim klijentima je jako stalo da se ovo sve izvede na čistac'', rekao je Adamović.

Pismo nije "iscurilo", smatra Adamović. Netko je pismo pustio iz Uprave KCUS-a, nisu anesteziolozi.

''Pismo je izašlo iz tog kruga, da su ga anesteziolozi htjeli publicirati, uradili bi to. To je uradio neko iz Uprave. U tako velikim sustavima ne smije se zaboraviti da postoji interes. Dobro je da su napisali pismo, čak i da su u krivu. Nakon svega što su proživjeli, to je jedan human, liječnički čin'', rekao je.

Razgovarao je s njima, govori, morao je prepoznati njihovu odgovornost, a zatim se postavilo pitanje budućnosti. O svemu postoje dokazi.

''Onda se postavi pitanje budućnosti, ima li šanse da se riješi i onda jedan od ljekara kaže "Suviše je toga na našim leđima". Došlo je do nesuglasnosti u pogledu kako se liječe pacijenti. O liječenju postoje tragovi, liste, izvještaji. O svemu postoje dokazi'', rekao je.

Na pitanje o upotrebi respiratora, rekao je da ako nisu korišteni u skladu sa karakteristikama, liječnik može biti optužen za ubojstvo.

''Ako je upotrebljavano, čak i na covid odjelu, ali u skladu sa njegovim tehničkim karakteristikama onda nema greške. Ako je netko upotrebljavao tehničko sredstvo suprotno karakteristikama i izazove smrt pacijenta, onda ga vrlo lako mogu optužiti za ubojstvo'', rekao je Adamović.

Otkrio je i informaciju da će anesteziolozima koji su ostali na KCUS-u biti povećana plaća.

''Već je donesena odluka da liječnicima koji ostaju ide 20 posto povećanje plaće'', rekao je, prenosi avaz.

Kad su liječnici primljeni u Opću bolnicu, pitao je, ako su još na otkaznom roku.

''Pouzdano znam, ministrica pravde KS je rekla, citiram: "Mi ih želimo dovesti na inicijativu kolege ministra, ali ćemo voditi računa da to bude provedeno po zakonu'', rekao je Adamović.

Na pitanje novinara šta znači to da su anesteziolozi nakon objavljivanja pisma stavljeni "pod nadzor", što je napisala direktorica KCUS-a u pismu ministru Mandiću, rekao je da to ima dvojako značenje.

''To se može protumačiti kao jedna od mjera da se provode navodi. Pouzdano znam, da od trenutka odašiljanja tog pisma, stvari su krenuli na bolje. "Pod nadzorom" ima dvojako značenje'', kazao je, između ostalog, Adamović.

Kopirati
Drag cursor here to close