U tehničkom smislu

SIP BiH| Opći izbori u BiH 2022. godine dobro organizirani i uspješno provedeni

Izbori su u tehničkom smislu dobro organizirani i uspješno provedeni, sukladno Izbornom zakonom BiH i podzakonskim aktima.
Vijesti / Flash | 19. 06. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je uz financijsku potporu Vijeća Europe i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, a uz logističku potporu Udruge izbornih dužnosnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) uspješno organiziralo dvodnevnu postizbornu Konferenciju ''Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije'' koja je održana 15. i 16. lipnja 2023. godine u Sarajevu.

Konferencija je okupila više od 200 sudionika - predstavnika općinskih / gradskih izbornih povjerenstava iz 143 općine /grada u BiH, izborne stručnjake iz zemlje i inozemstva uključujući predstavnike Vijeća Europe, OSCE BiH, OSCE/ODIHR, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), Delegacije Europske unije, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), predstavnike nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini i medija.

Dobra organizacija

Sudionici Konferencije su prihvatili ekspoze dr. Suada Arnautovića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u vezi sa analizom izbornog procesa ''Opći izbori 2022. godine'' i ocjenu da su protekli Opći izbori koji su održani u listopadu 2022. godine, zatim Prijevremeni izbori 2023. godine za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik, Zvornik i Živinice i načelnika općina Bratunac i Vogošća, u tehničkom smislu dobro organizirani i uspješno provedeni, sukladno Izbornom zakonom BiH i podzakonskim aktima.

Tijekom konferencije, pored ostalog, je predstavljena edicija ''Izborno pravo u praksi – Opći izbori 2022.'', prezentirani su nalazi monitoringa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u pogledu odgovora kaznenopravnog sustava na slučajeve izborne prevare u vezi s Općim izborima u BiH u 2022. godini.

Prijedlozi za izmjene

Na konferenciji su predstavljene preporuke Završnog izvještaja ODIHR-ove izborne promatračke misije za Opće izbore 2022. godine u BiH kao i preporuke Izvješća o promatranju Općih izbora u BiH 2022. godine promatračke misije Parlametarne skupštine Vijeća Europe.

Drugog dana konferencije su održane radionice sa fokusom na konkretne teme i to: prijedlozi za izmjene izbornog zakonodavstva, prijedlozi za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces) i rješavanje izbornih sporova – prijedlozi za unapređenje.

Kao završni dokument konferencije ''Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije'' su usvojeni Zaključci koje će Središnje izborno povjerenstvo BiH naknadno objaviti kroz posebnu publikaciju posvećenu postizbornoj konferenciji ''Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije''.

Na konferenciji su uručena i priznanja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH članovima i uposlenicima izborne administracije, zaslužnim pojednicima iz međunarodnih i domaćih organizacija, državnim institucijama za njihov dosadašnji angažman kao i angažman prilikom provedbe Općih izbora 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close