Prošlo je 100 dana

Sindikati HNŽ-a će opet na ulice

U priopćenju su podsjetili kako su nakon neuspješnih pregovora sa novom Vladom HNŽ-a organizirali štrajk upozorenja 8. prosinca 2023. godine, a zatim i prosvjed deset dana iza.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2024. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija sindikata korisnika Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) najavila je u srijedu kako će u utorak, 20. veljače, održati prosvjednu šetnju.

U priopćenju su podsjetili kako su nakon neuspješnih pregovora sa novom Vladom HNŽ-a organizirali štrajk upozorenja 8. prosinca 2023. godine, a zatim i prosvjed deset dana iza.

"U prethodnih dva mjeseca nije nam dozvoljeno da se obratimo na Skupštini HNŽ-a. Obećan nam je sastanak sa Kolegijem Skupštine za koji smo poslali poziv na koji nam nije ni odgovoreno. Nezadovoljstvo našeg članstva raste zbog ignoriranja naših zahtjeva i zbog saznanja da se u ostalim županijama vode ili uspješno završavaju pregovori", poručili su iz Koordinacije sindikata.

Kako kažu, prošlo je 100 dana, koliko je Vlada tražila da im se da vremena i kako oni nastavljaju svoje sindikalne aktivnosti.

Štrajk i prosvjedna šetnja

"Štrajk i prosvjedna šetnja održat će se u zadnja dva sata prve i prva dva sata druge smjene. Još jednom ćemo iskazali nezadovoljstvo zbog položaja naših članova", zaključili su.

Iz Koordinacije traže: povećanje plaća, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje natječaja na neodređeno, donošenje novih Pedagoških standarda uz suglasnost sindikata te donošenje novih Zakona i Pravilnika.

Podsjetimo, sindikati su krajem prosinca organizirali prosvjednu šetnju i jednosatni štrajk upozorenja na ulicama Mostara. Sindikati su tada izrazili nezadovoljstvo novom Vladom, kojoj ne vjeruju da nema dovoljno novaca u proračunu, te su pozivali Vladu na dijalog.

Koordinacija je u siječnju putem priopćenja za medije ponavljala nezadovoljstvo statusom, te smatraju da nazaduju s novom Vladom. Navode kako su pokušavali novim članovima Vlade HNŽ ukazati na neophodnost povećanja osnovice, a samim time i primanja proračunskih korisnika. 

Na dnu

Sama činjenica da je osnovica ispod 50 posto, dodaju, govori o težini situacije i visini materijalnih primanja proračunskih korisnika u županiji koja je druga po visini prosječne plaće od 10 županija, što nam govori da bismo trebali biti u samom vrhu po visini plata i primanja.

''Nažalost, nalazimo se na samom dnu. Ljudi će, nažalost, ponovo biti prisiljeni da svoja prava potražuju na nadležnim sudovima, na ulici, štrajkovima... dok se njihov novac dijeli na "balkon poticaje" i slično. Očito je da dolaskom nove Vlade svi nazadujemo. Međutim, u svom komoditetu oni to ne mogu ili ne žele primijetiti'', poručuju iz Koordinacije sindikata. Pozvali su donositelje odluka neka bar jedan mjesec pokušaju preživjeti sa 650 KM koliko ima pomoćno osoblje. 

Tražili razumijevanje

Podsjetimo, premijerka Marija Buhač na konferenciji za medije nakon zadnjeg sastanka sa sindikatima je rekla kako su na ovom sastanku kao i ovih mjesec dana tražili razumijevanje za vrijeme, jer su došli u vrijeme štrajka zdravstvenih radnika i kada treba izraditi rebalans proračuna.

''Ono što je ključno je informacija da nismo bili usmjereni na proračun jučer nijedan proračunski korisnik ne bi dobio plaću. U tom kontekstu sam tražila razumijevanje. S druge strane željeli smo napraviti kristalno čistu situaciju vezano za proračun i za stanje financija i razriješiti zabludu u koju dovedeni sindikalni predstavnici i cjelokupna javnost, a u kojoj smo i mi bili prije nego smo došli u ove pozicije i dok nismo napravili cjelokupnu financijsku analizu'', rekla je tada Buhač, dodajući da su na tim načelima tražili razumijevanje sindikalnih predstavnika u cilju očuvanja opstojnosti županije i razvoja.

Vlada neće dozvoliti pad osnovice

''Ono što smo obećali je nastavak razgovora u smislu ispunjavanja naših obveza za sudske presude i izvansudske nagodbe, to nismo uspjeli analizirati i dati konačan stav. Obećali smo da ova Vlada neće dozvoliti da osnovica plaće padne ispod minimuma i to želim jasno reći. Osnovica minimalna je 630 KM, a u ovoj županiji je 638 KM i nećemo dozvoliti da padne ispod minimuma što se plasira u javnost'', rekla je premijerka Buhač. 

Novi komentar na zahtjeve sindikata od Vlade tada nismo dobili.

 

Kopirati
Drag cursor here to close