U javnom sektoru

Sindikalci sa Sattlerom: ''Zaštitite prava radnika''

Sattler je upoznao sindikalce s aktivnostima Europske unije u vezi s reformom javne uprave te naglasio da mu je zadovoljstvo razmijeniti socijalni dijalog sa sindikatima.
Gospodarstvo / Posao | 31. 01. 2024. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sattler sa sindikalcima

Predstavnici granskih sindikata zaposlenika u javnom sektoru, na sastanku održanom u sjedištu Izaslanstva Europske unije (EU) u Sarajevu razgovarali su sa šefom Izaslanstva, veleposlanikom Johannom Sattlerom, političkom savjetnicom Dijanom Dedić i pravnim savjetnikom Duškom Glodićem.

Prema objavi Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, čiji predsjednik Samir Kurtović je bio jedan od sudionika ovog sastanka, sudionici su također bili Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske (RS), kao i Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Sattler je upoznao sindikalce s aktivnostima Europske unije u vezi s reformom javne uprave te naglasio da mu je zadovoljstvo razmijeniti socijalni dijalog sa sindikatima.

Samir Kurtović je prezentirao Sattleru sindikalne aktivnosti u cilju zaštite prava radnika i poboljšanju plaća uposlenicima, informirao o jedinstvu sindikata, s posebnim osvrtom na potpisanu Deklaraciju sindikata jogoistočne Europe.

Predložio je da Sattler uputi dopis Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi RS kako bi predstavnici sindikata bili uključeni u aktivnosti koje se odnose reformu javne uprave.

Božo Marić je upoznao Sattlera s aktivnostima sindikata u Republici Srpskoj vezanih i za postizanje boljeg socijalnog dijaloga sindikata i poslodavaca.

Također je obavijestio da je u pripremi konferencija u Banja Luci za koju bi, kao sudionike, pozvao Sattlera, predstavnike Vlade RS-a i entitetskih udruženja poslodavaca, kao i predstavnike granskih sindikata iz regije u cilju rješavanja statusa uposlenika.

Radenko Mirković je rekao da sindikat čiji je on predsjednik jedini nema kolektivni ugovor i da je formiran pregovarački tim Vijeća ministara u cilju potpisivanja tog ugovora.

Na sastanku je zaključeno da suradnja predstavnika Europske unije i predsjednika granskih sindikata bude nastavljena te su Vijeće ministara, Vlada FBiH i Vlada RS-a pozvani da uključe predstavnike sindikata u reformu javne uprave i socijalni dijalog kod izrade izmjena Zakona o državnoj službi i drugih propisa što se primjenjuju na uposlenike javne uprave i ustanova.

Kopirati
Drag cursor here to close