Alen Šeranić

Nadzor i karanteni na bh.granici ostat će i nakon ublažavanja mjera

''Sve mjere koje se ublaže bit će restriktivno vraćene, ukoliko se procijeni da je epidemiološka situacija pogorša u vezi s pojavom novim slučajeva zaraženih koronavirusom u RS''
Vijesti / Flash | 23. 04. 2020. u 09:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić potvrdio je danas da će se i u narednom razdoblji morati zadržati epidemiološki nadzor na bh.granici, kao i karanteni, a da će restriktivne mjere koje će biti ublažene, biti vraćene ukoliko se pogorša situacija i poveća broj zaraženih koronavirusom.

''Sve mjere koje se ublaže bit će restriktivno vraćene, ukoliko se procijeni da je epidemiološka situacija pogorša u vezi s pojavom novim slučajeva zaraženih koronavirusom u RS'' – upozorio je Šeranić.

Kada je u pitanju inspekcijski nadzor, kazao je da će uskoro biti usvojena uredba sa zakonskom snagom na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koja će podrazumijevati jasan inspekcijski nadzor u razdoblju ublažavanja mjera, prvenstveno s aspekta korištenja osobne zaštitne opreme.

Tjedno će se, kaže, pratiti sve što se bude događalo prilikom ublažavanja mjera.

''Ublažavnje mjera zavisi i od stanja u regiji, odnosno susjednih država i morat ćemo i dalje zadržati epidemiološki nadzor nad granicom i korištenje resursa koje imamo kada su u pitanju karanteni''– naveo je resorni entitetski ministar.

Pozvao je građane da se striktno pridržavaju mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom u RS-u 3.716 osoba, a iz nadzora je izašlo njih 20.911.
I dalje je oko 64 posto od ukupno 611 zaraženih u RS-u u dobi od 30 do 64 godine, a iznad 65 godina 19 posto.

U banjalučkoj bolnici zbrinute su 102 osobe, od čega 42 na odjelu s teškom komplikacijom, obostranom upalom pluća, dok je na respiratoru sedam osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close