Na ozloglašenoj listi

BH državljani izmiču uhićenju iako su godinama na potjernicama zbog terorizma

Na ozloglašenoj listi nalazi se i ime Muradifa Hamzabegovića, čijoj se supruzi Seni Hamzabegović, optuženoj za financiranje terorističkih aktivnosti, ovih dana sudi u Sudu BiH. I Muradifa terete za slična kaznena djela.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2021. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni državljani BiH koji se dovode u vezu s terorizmom izmiču ruci pravde, iako su im imena i fotografije već godinama na crvenim potjernicama Interpola, što znači da uvid u njihove podatke imaju policijske agencije širom svijeta.

Na ozloglašenoj listi nalazi se i ime Muradifa Hamzabegovića, čijoj se supruzi Seni Hamzabegović, optuženoj za financiranje terorističkih aktivnosti, ovih dana sudi u Sudu BiH. I Muradifa terete za slična kaznena djela.

"Traži se zbog udruživanja u svrhu izvršenja kaznenih djela - krijumčarenja osoba, organiziranja terorističke grupe, financiranja terorističkih aktivnosti", navedeno je na sajtu Interpola.

Dok se za njim traga, iz sudnice Suda BiH cure nove informacije o spornoj ulozi njegove optužene supruge.

Istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su se prije nekoliko dana pojavili kao svjedoci te otkrili na koji način je novac iz BiH poslat za kupovinu oružja bh. državljanima u Siriji. Prvi istražitelj SIPA je ispričao kako su pripadnici ove agencije iz kuće Fikreta Zukića u Banovićima oduzeli računar i mobilne telefone koji su bili predmet vještačenja.

Vještačenjem komunikacije iz Skypea su došli do informacija da je Fikret poslao novac u Siriju sinovima Edinu i Elvedinu da bi kupili oružje. U komunikaciji se spominju, kako je kazao istražitelj, "gospođa Hamzabegović i njen suprug".

"On, Fikret, predat će novac Seni preko brata Mide, više od 1.000 eura na području BiH. A na području Sirije njen suprug predat će novac Edinu", rekao je istražitelj SIPA.

Na Interpolovoj listi odbjeglih su i ime i fotografija Alije Keserovića, za kojim se, kako je navedeno, traga zbog organiziranja terorističke grupe, odnosno protupravnog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Za Keserovićem, koji je rođen u Bužimu, crvena potjernica je raspisana još 2018. godine, na zahtjev pravosudnih organa BiH. Podsjetimo, on se 2016. godine pojavio u propagandnom filmu Islamske države pod naslovom "Struktura hilafeta", u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim "vojnim uspjesima".

I ime Edina Muftića još je na stranici Interpola, na crvenoj potjernici, i to zbog terorizma, odnosno vrbovanja za terorističke aktivnosti, financiranja terorističkih aktivnosti itd.

U ovom momentu na stranicama Interpola zbog aktivnosti povezanih s terorizmom se traga za ukupno 16 osoba iz BiH, dok ih je proljetos bilo 15.

To što neka od ovih lica već godinama izmiču ruci pravde ne čudi sigurnost stručnjake, koji ističu da je vjerojatno da su neki od bjegunaca još na teritoriji Sirije.

"Ti naši građani su većinom na području Sirije, u tim nekim zatvorima koje drže kurdske snage, tako da sigurno još tu nema nikakvih obveza da se te osobe isporuče. Oni drugi koji su možda van tog prostora još su nedostupni institucijama i organima koji ih traže, a tko će znati, možda koriste i druge identitete i malo teže im je ući u trag", rekao je za "Nezavisne novine" Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, u paklu Sirije i Iraka u proteklim godinama bile su stotine građana BiH, a odranije dostupne informacije pokazuju da se u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj, prema operativnim podacima, nalazi još oko 100 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close