Maksimalna kazna

Muškarac iz BiH optužen za terorizam u SAD-u

Prema sudskim dokumentima, on je 3. lipnja 2014. godine, zajedno s još dvije osobe, otputovao u Tursku, potom su prešli granicu sa Sirijom kako bi se pridružili ISIL-u.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2021. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni sud u Kentuckyju objavio je optužnicu kojom se Mirsad Hariz Adem Ramić tereti za pružanje materijalne podrške takozvanoj Islamskoj državi Iraka i al-Shama (ISIL), koja je označena kao strana teroristička organizacija, objavljeno je na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako je navedeno na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, Mirsad Hariz Adem Ramić je 31-godišnjak sa dvojnim državljanstvom SAD-a i Bosne i Hercegovine.

Prema sudskim dokumentima, on je 3. lipnja 2014. godine, zajedno s još dvije osobe, otputovao u Tursku, potom su prešli granicu sa Sirijom kako bi se pridružili ISIL-u.

''Ramić je nakon pristupanja ISIL-u sudjelovao kampu za obuku, gdje mu je uručeno oružje, gdje je trenirao i pucao iz AK-47. FBI je došao do fotografija Ramića na teritoriji ISIL-a na kojima se vidi kako nosi maskirnu odjeću i stoji ispred kamiona opremljenog protuavionskim topom i zastavom ISIL-a. Druga fotografija Ramića prikazuje kako drži pušku'', navedeno je u priopćenju američkog Ministarstva pravde.

Kako se navodi, nakon što su se pridružili ISIL-u, Ramić i druge osobe ostali su u međusobnom kontaktu, razgovarajući o Ramićevom sudjelovanju u Raqqi, u Siriji, i njegovoj upotrebi protuzračnog oružja za gađanje aviona, kao i o džihadu, smrti i borbi za ISIL.

''Nakon što se pridružio ISIL-u, jedan od Ramićevih suučesnika poslao je dva e-maila Univerzitetu Western Kentucky, u kojima je naveo da je Ramić otputovao u Siriju da se pridruži ISIL-u i izrazio želju da ISIL osvoji SAD'', navodi se na stranici Ministarstva pravde.

Ramić je bio zatvoren u Turskoj i deportiran je u SAD prošli tjedan, a u utorak, 21. prosinca, pojavio se pred Federalnim sudom u Kentuckyju.

Ukoliko bude proglašen krivim, Ramić može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 50 godina zatvora, novčanu kaznu od 750.000 dolara i doživotni nadzor po izlasku na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close