Kao u filmovima

Semafori ne rade, nigdje policije: Automobilska utrka Dubrovačkom ulicom

Često stavljanje van funkcije semafora vrijedni 95 tisuća KM na raskrižju Dubrovačke i Ulice Hrvatske mladeži u Mostaru zadnjih godina mjesto je čestih prometnih nezgoda, čak i sa smrtnim ishodom.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2021. u 09:38 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ponedjeljak u 9 sati uvečer u Dubrovačkoj ulici utrkuju se auta dubrovačkih i nizozemskih tablica, kao u filmovima. Ne rade semafori, nigdje ni jednog policajca'', priča za Bljesak.info očevidac ovog relija.

''Sve je dobro dok jednom netko ne pogine'', upozorio je.

Često stavljanje van funkcije semafora vrijedni 95 tisuća KM na raskrižju Dubrovačke i Ulice Hrvatske mladeži u Mostaru zadnjih godina, zbog prebrze vožnje i nepoštivanja prvenstveno pravila o prestrojavanju, mjesto je čestih prometnih nezgoda, čak i sa smrtnim ishodom.

Video zapisi divljih vožnji s mostarskih ulica

Početkom rujna 2020. redakciji portala Bljesak.info o problemima s kojima se svakodnevnu susreću u ovom dijelu Mostara, pisali su i stanari ove ulice. U pismu upućenom našoj redakciji apelirali su na MUP HNŽ-a da nešto poduzmu po pitanju sigurnosti građana, te ukazali na prebrze vožnje, te su pozvali na odgovornost policijskih službenika.

I oni su tada upozoravali da pojedini vozači na društvene mreže postavljaju video zapise svojih divljih vožnji, koje za njih predstavljaju 'trofeje'. Naveli su kako je jedan od motorista zabilježio brzinu od 280 km/h sa svojim motociklom na ovoj mostarskoj ulici.

''Riječ je o Dubrovačkoj ulici u Mostaru. Na istom mjestu poginule su dvije osobe, a razlog pogibije bila je neoprezna i prebrza vožnja. Mladić s nepunih dvadesetak godina, poginuo je na motociklu, dok je drugi smrtno stradali, u drugoj  nesreći na istom mjestu, bio muškarac u automobilu. Također, petstotinjak metara dalje, kod TC Piramida, poginula je na obilježenom pješačkom prijelazu starija ženska osoba, a malo poslije i druga - razlozi opet isti - nepoštovanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, iznimno velika brzina kretanja kroz grad, razgovor na mobitel, zanemarivanje prometne signalizacije i sve ostalo što se po gradu inače kod nas ne sankcionira'', upozoravali su.

160.000 KM za održavanje ovih semafora u 2020.

Semafori u Dubrovačkoj ulici u Mostaru opet ne rade već danima. Ni sama Dubrovačka ulica ne bi povjerovala da će se naći pod povećalom javnosti, zbog nemarnih vozača i misterioznih semafora koji godinama ne znaju bi li radili ili ne, kao ni oni koji su nadležni za njih.

Iz policije za Bljesak.info govorili ranije kako su pokrenuli inicijativu da se na ovom raskrižju postavi stacionarni radar, te da tu šalju patrolno vozilo radar, no to, očito, nije bilo dovoljno.

Zašto semafori nekada rade, a nekad ne više puta smo pokušali saznati iz Grada Mostara, i na kraju otkrili da se tu radi o ''posebnim'' semaforima. Naime, prema Izvještaju o radu gradonačelnika Grada Mostara za 2020. godinu ovi problematični semafori i njihovo održavanje ne ulazi u redovno održavanje semaforskih uređaja na području Grada Mostara, pa se tako i intervencije na njima odvijaju po zahtjevu nadležnih.

"Vanredno održavanje uključuje intervenciju na semaforu u Dubrovačkoj ulici čija izgradnja još uvijek nije kompletirana i koji nije dodijeljen u nadležnost Službe za komunalne poslove i okolinu. Intervencija je izvršena po zahtjevu Gradonačelnika koji je upućen prema nadležnima u Odjelu i Službi", navedeno je u Izvještaju.

Šef službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara Stjepan Šaravanja još prošle godine rekao je za Bljesak.info kako semafori nikad nisu 'predani' u službu za održavanje te da zbog toga nikada nisu stupili na održavanje.

''Zašto semafori nisu održavani, jer nisu predani u službu, to je jednostavno. Potrudimo se oko svih semafora zašto ne bi i oko toga. Dakle, tehnički nije predano. Očekivali smo to, ali to se nije događalo, koji su razlozi ne znam'', kazao nam je tada Šaravanja.

Ukupno odobrena sredstva za održavanje semaforskih uređaja u 2020. godini iznosila su 160.000 KM.

Inače, Dubrovačka ulica uskoro bi mogla biti potpuno završena. Kako saznajemo Grad je postigao dogovor s vlasnicima zemljišta gdje prolazi jedan trak ceste koji se spaja s kružnim tokom i izlazi na Ulicu Blajburških žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close