Oprema

Sebija Izetbegović za nabavku bez tendera

Vlada Federacije uputit će inicijativu Vijeću ministara za izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2020. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović kazala je za Dnevni avaz da je prioritet nabavka medicinske opreme u cilju borbe protiv koronavirusa.

''Insistirali smo da upute budu napisane i potpisane da bismo se mogli prema tome ravnati. Tražili smo da se napravi mogućnost da u ovom trenutku možemo izvršiti javne nabavke bez propisanih procedura i višemjesečnih tenderskih procedura, da bismo mogli nabaviti dodatne respiratore, CT aparate i zaštitnu opremu i slične materijale za naše potrebe'', kazala je Izetbegović.

Napominje da se to trebalo desiti već ranije, jer je Europska unija jučer (ponedjeljak, op.ur.) zabranila izvoz medicinske opreme, odnosno medicinskih mašina, u zemlje koje nisu članice EU, da bi se zaštitili njihovi građani i korisnici, jer imaju prioritet.

''Mi smo ovu odluku trebali donijeti još prošlog tjedna pa da nabavimo respiratore. Sada smo prisiljeni da kupujemo ono što se nalazi na tržištu i do čega uopće možemo da dođemo'', kazala je Izetbegović.

Naime, Vlada Federacije uputit će inicijativu Vijeću ministara za izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama. Ovo je odlučeno na jučerašnjoj sjednici kako bi se u vrijeme pandemije koronavirusa mogle izvršiti određene vrste javnih nabavki bez propisanih procedura i višemjesečnih tendera prilikom nabavke medicinske opreme. 

Na to je prije nekoliko dana upozorio i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je kazao da izmjene Zakona o javnim nabavkama, kojima bi zdravstvene institucije bile oslobođene tendera, trebaju biti prioritetna mjera.

''Vjerujem da se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavkama isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal. Jer, džaba novac na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima'', naveo je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close