NB

Stati u kraj tender mafiji !

Nezavisni blok: Tražimo analizu svih natječaja za izgradnju cesta i zabranu sudjelovanja na natječajima tvrtkama koje ne završavaju poslove u predviđenim rokovima.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 07. 2019. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tender mafiji koja ne izvršava svoje obaveze definirane zakonima i u rokovima u Bosni i Hercegovini moguće je stati u kraj, mišljenja su iz stranke Nezavisni blok.

Oni u priopćenju za javnost skreću pažnju građanima koji imaju priliku da svojim očima vide na desetine primjera u kojima se probijaju rokovi, u kojima i vlast i izvođač krše pravno utemeljene stavke na osnovu kojih se javni radovi moraju okončati u skladu sa propisima.

Ističu kako svakodnevna višemjesečna maltretiranja vozača, radnika i turista moraju biti zaustavljena jer na to ima pravo svaki građanin ove zemlje. Vranduk je najbolji pokazatelj ovakvoga stanja i odnosa.

Primjeri  ''modernizacije cesta u FBiH'', most na Komaru i most preko Sane u Ključu poseban su pokazatelj takvog odnosa vlasti i njihovih miljenika, odnosno odabranih tvrtki i izvođača radova.

U ovim slučajevima, tvrtke koje su dobile posao i ogromna javna sredstva imale su obavezu da završe posao do kraja 2018. godine. Više od šest mjeseci nakon roka završetka poslove nisu završili. Sve ovo skupo plaćamo svi mi u BiH, a vozače i građane se mjesecima maltretira. Tko će odgovarati za ovakve propuste i snositi odgovornost, pitaju vlast i javnost iz Nezavisnog bloka.

Nezavisni blok putem svojih zastupnika na svim nivoima traži detaljne informacije o tenderima i potpisanim ugovorima u posljednjih pet godina. Uz ovo, tražimo i informacije o načinu trošenja sredstava iz javnih poduzeća i o poštivanju procedura. Ističemo da zahtijevamo i zabrane sudjelovanja u javnim pozivima i tenderima za sve one subjekte koji krše propise, koji ne završavaju dodijeljene poslove u roku kao i plaćanje tzv. penala za neizvršene poslove u okvirima definiranih i objavljenih rokova.

''Ovakav odnos prema zaštiti javnog novca je itekako ustaljena praksa u normalnim zemljama koje svakodnevno svojim građanima osiguravaju ambijent za pošten rad i uvjete jednake za sve. Mi želimo upravo takvu Bosnu i Hercegovinu. Transparentno trošenje i odgovoran pristup javnom novcu je i obaveza definirana u aktima Europske unije kojom težimo'', navodi se.

Dodaju kako je nedopustiva praksa probijanja financijske konstrukcije određenog posla koja aneksima i dodatnim stavkama u ugovorima očigledno predstavlja mogući kriminal i prikrivanje stvarnog iznosa radova u prvobitnim proceduralnim fazama javnog poziva. Na takav način isključuju se mnogi izvođači radova iz poštene i ravnopravne utrke što je nedopustivo.

''Svjedoci smo da odabrane tvrtke, bliske vladajućim strankama dobivaju unosne poslove. Te poslove preskupo naplaćuju a uglavnom loše i presporo urade povjereni posao'', smatraju u Nezavisnom bloku. 

''Za takvu nakaradnu praksu još nitko ne odgovara. To moramo zaustaviti i oni koji su zlouporabili svoje pozicije morat će za to odgovarati. Pozivamo građane da evidentiraju ovakve primjere širom BiH, da fotografiraju sporne situacije i da ih nam dostave'', pozvali su iz Nezavisnog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close