Senad Kevelj

Direktor mostarskog Sportskog saveza u sumnjivim tenderima BH Pošte?

Međutim, krajem 2000. firma ''Profi Gradnja'' registrirana na adresi Alajbegovića 3 gubi poslove te počinje bilježiti gubitke tako da je danas ova firma na popisu poreznih dužnika u Mostaru.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2019. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanje Mirsada Mujića na poziciju glavnog direktora i Nedima Matoruge također nekadašnjeg općinskog vijećnika SDA stranke na poziciju direktora Sektora za razvoj i informacijske sustave urađeno je izvan zakonske procedure. Zbog kršenja zakonskih procedura od strane Vlade FBiH i SDA-ovog premijera Fadila Novalića koji je izvršio ova imenovanja reagirala je institucija Ombdusmena za ljudska prava BIH kao i grupa radnika BH Pošte koji su Mujića i Matorugu prijavili Tužiteljstvu KS-a zbog krivotvorenja isprave. Do danas iz Tužiteljstva nema informacija da li je istraga po ovom predmetu pokrenuta, piše Žurnal.

Mostarskoj firmi milijun i pol KM

Usporedo sa pozicioniranjem kadrova SDA Mujića i Matoruge na sadašnje pozicije u BH Pošti, pišu, započinje intenzivnija suradnja na polju informacijskih tehnologija između ove institucije i Commerce engineeringa iz Mostara.

Na osnovu dostupnih podataka JP Pošta od 2015. godine do danas firmi sa sjedištem u Mostaru dodijelila je 8 tenderskih ugovora u vrijednosti 1.530.291 KM. U 2015. godini tender vrijedan 293.122,07 KM, četiri tendera u 2017. godini u pojedinačnim iznosima 216.306,29 KM, 271.044,00 KM, 274.446,00 KM te 268.846,83. U 2018. godini 22.900,00 KM te 314.500,00 KM i 2019. godine 139.900,00 KM bez PDV-a. Ova firma je 2013. godine u razdoblju stare uprave BH Pošte također imala dva tenderska ugovora sa ovim javnim poduzećem ali su iznosi bili dosta manji 29.790,60 KM te 35.596,00 KM. Većina ovih tendera odnose se na ulaganja u hardverske sisteme kao i kupovinu licenci.

Commerce engineering nastaje 2007. godine. Prema podacima iz sudskog registra kao osnivač i direktor pojavljuje se Seid Muraspahić.

Commerce engeeniring 2015. osniva sestrinsku firmu za marketing Commerce media čiji je direktor Senad Kevelj. Obje firme registrirane su na istoj adresi Alajbegovića 3 u Mostaru. Na istoj adresi registrirana je i treća firma Profi gradnja u vlasništvu Senada Kevelja, piše Žurnal.

Kevelja mediji povezuju sa firmom

Iako se u sudskom registru Senad Kevelj ne spominje kao vlasnik Commerce engineeringa mediji njega targetiraju kao jednog od vlasnika ove firme. Kevelj se tako prema pisanju Avaza 2010. godine pojavljuje kao vlasnik firme koja je zainteresirana za privatizaciju Fabrike duhana Mostar.

''Avaz saznaje kako je među zainteresiranima za privatizaciju FDM-a i Commerce Engineering u vlasništvu Senada Kevelja. Ta tvrtka spremna je odmah izmiriti sve zaostale plaće i doprinose, te započeti proizvodnju. Iako se ne bavi proizvodnjom i preradom duhana, njeni predstavnici istaknuli su spremnost da uspostave partnerske odnose s partnerima iz te branše.''

Također Senad Kevelj daje i donacije 2018. godine FK Velež u iznosu od 1.000,00 KM u ime firme Commerce engineering. Dolaskom SDA na vlast, pozicioniranjem kadrova SDA te SBB-a dolazi do proporcionalnog rasta ove informatičke firme. Sa 889.157 KM prometa i dobiti od 62.958,00 KM 2013. godine ova firma prema dostupnim podacima za 2018. godinu ima promet od 7.328,810 KM i oporezovanu dobit od 1.597,127 KM. Za ove rezultate zaslužni su uglavnom poslovi dobiveni preko Aerodroma Sarajevo, Lutrije BiH, Elektroprivrede BIH, Apoteka Sarajevo, BH telekoma te BH Pošte.

Imenovanje kao čelnik Sportskog saveza Mostara i SDA Nevesinje

Prema informacijama od osoba iz mostarskog SDA, Senad Kevelj dolazi u Mostar nakon ratnih događanja u BiH. Po dolasku otvara građevinsku firmu ''Profi Gradnja'', a zahvaljujući poznanstvu sa nekadašnjim Ministrom građenja i prostornog uređenja HNŽ Suadom Hasandedićem ostvaruje privatne i poslovne konekcije sa članovima mostarskog SDA. Također zahvaljujući poslovnim i privatnim konekcijama ulazi i u organizacijske strukture FK Velež, piše Žurnal.

Prema nepotvrđenim informacijama od izvora u SDA zahvaljujući poznanstvima u ovoj stranci, a preko građevinske firme uključen je u distribuciju građevinskog materijala i renoviranja od donatorskih sredstava. Međutim, krajem 2000., firma ''Profi Gradnja'' registrirana na adresi Alajbegovića 3 gubi poslove te počinje bilježiti gubitke tako da je danas ova firma na popisu poreznih dužnika u Mostaru. Prema dostupnim podacima za 2018. godinu firma u vlasništvu Senada Kevelja duguje državi porez u ukupnom iznosu od 107.832,05 KM.

Nakon građevinske karijere, piše Žurnal, Senad Kevelj okreće se informatičkoj opremi te marketingu, a danas firme sa kojima se povezuje ostvaruju milijunske promete. Usporedo sa rastom Commerece engineeringa i Commerce Media raste i status Kevelja u SDA stranci. Nakon imenovanja za povjerenika SDA stranke za Nevesinje imenovan je i za predsjednika Sportskog saveza Grada Mostara, a na ovu poziciju imenovan je kao predstavnik nogometa.

Rodbinske veze i kumstva?

Senad Kevelj u telefonskoj izjavi za portal Tačno.net naglašava da nije povezan sa Commerce engineering-om mada ne negira rodbinske veze sa Seidom Muraspahićem kao i poziciju direktora firme Commerce media.

''Imate sudski registar pa pogledajte i to su relevantni podaci. Ja nemam nikakvog udjela u Commerce engineeringu. Ispade da sam ja povezan sa svim i svačim što nije točno. Seid Muraspahić mi je dalji rođak. Ono što vi mene možete pitati je za dva osnova. Za Commerece mediu gdje sam direktor i Sportski savez Grada Mostara gdje sam predsjednik.''

Prema neslužbenim informacijama koje dolaze iz BH Pošte firma Commerce engineering ima povlašten položaj u odnosu na druge dobavljače IT opreme zahvaljujući prijateljstvu Keveljevog kuma Salmira Kaplana i Mirsada Mujića.

Naime, Kaplan i Mujić obnašali su dužnosti u Asocijaciji mladih SDA. Kaplan kao predsjednik, a Mirsad Mujić kao glavni tajnik podmlatka SDA. Navode da je zahvaljujući kumu i dugogodišnjem prijatelju Salmiru Kaplanu uspostavio izravan kontakt prema Mirsadu Mujiću glavnom direktoru BH Pošte, Kevelj odbacuje.

''Ovo je država od 3 milijuna, a ne od 300 milijuna. Pa sa bilo kim da sjedneš odmah si povezan, odmah je neki tal. Mirsada Mujića ne znam. Znam preko medija da je u Sarajevu i što radi, ali ja nikakvih veza nemam sa Mujićem niti s bilo kim'', piše Žurnal.

Navodi Senada Kevelja da ne poznaje Mirsada Mujića su poprilično čudni obzirom da je Kevelj svega nekoliko dana prije našeg razgovora obilježio 500 godina Careve džamije upravo u društvu Denisa Zvizdića, Aljoše Čampare, Salmira Kaplana, Mirsada Mujića,  kao i drugih predstavnika SDA stranke i Islamske zajednice.

Salmir Kaplan također član glavnog odbora SDA navode o protažiranju firme Commerce engineering prilikom dodjela tenderskih ugovora u BH Pošti smatra apsurdnim.

''Ja sam sa Senadom deset godina prijatelj, kum sam mu bio na vjenčanju i mi smo dobri prijatelji. Ja sa tim navodima nemam nikakve veze. Ne znam ja koliko je Pošta poslovala ni sa kim. Vi pišite ako ima kakvog kriminala, a to s kim sam ja dobar kakve to veze ima.''

Direktor Pošte zauzet

Iako smo u više navrata telefonski i službenim zahtjevom za intervju kontaktirali Glavnog direktora BH Pošte, nismo uspjeli ostvariti kontakt niti dobiti termin za intervju zbog poslovnih obaveza Mirsada Mujića.

Na novinarski upit o potpisanim tenderskim ugovorima i pratećoj dokumentaciji između JP BH Pošte i firme Commerce engineering iz press službe BH Pošte dostavljen je popis ugovora i informacija da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Također ni formalno-pravni direktor Commerce engineeringa Seid Muraspahić nije bio raspoložen za razgovor. Nakon poziva novinara Žurnala i molbe da razgovaraju na teme tenderskih ugovora zamolio ih je da ga kontaktiraju kasnije ali im se nakon toga nije više javljao na pozive, piše Žurnal.

Već godinama procesi informatizacije i nabavke informatičke opreme za javna poduzeća predstavljaju najtransparentnije primjere korupcije, favoriziranja pojedinih dobavljača. I dok se za hardvere, software, aplikacije, online tečajeve i održavanja isplaćuju značajne sume proračunskih sredstava, piše medij, daleko iznad tržišnih vrijednosti nadležna Tužiteljstva i niz agencija šute.

Kopirati
Drag cursor here to close