Jasan

Schmidt: Treći entitet ne postoji

''Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad'', rekao je.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Europskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u listopadu sljedeće godine.

''Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u listoapdu 2022. godine'', rekao je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

''Odluke Europskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se netko tko se ne identificira ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidirati za predsjednika. To mora biti promijenjeno'', rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentirao pritužbe bosanskih Hrvata u BiH da zakon ne garantira jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Hrvate, Srbe i Bošnjake - Schmidt se pozvao na Daytonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

''Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close