Savez veterana policije

Zar je moguće da u novim izmjenama Zakona trojica policijskih službenika budu spriječeni obavljati poslove komesara

Priopćenje za javnost Saveza veterana policije HNK, 1991. – 1995. potpisuje Vahid Alagić, predsjednik Saveza.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2022. u 00:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima HNŽ povrijeđeni su osnovni principi operativnosti, efikasnosti i neovisnosti policijske strukture, navodi se u priopćenju Saveza veterana policije HNK, 1991. – 1995. koje potpisuje Vahid Alagić, predsjednik Saveza.

Iz ovoga Saveza ukazuju kako je ''uvođenjem pozicije “zamjenika komesara policije” sa jedinom utvrđenom nadležnošću u kadriranju, dok su ostale nadležnosti, posebno u operativnom smislu nejasne, osim kada isti ne bude u prilici da rukovodi.

Zar komesar kao profesionalac ne bi trebao kadrovsku politiku utvrđivati poštujući Ustav, zakonske odredbe, Popis stanovništva, profesionalne i obrazovne parametre,  ne tražeći od bilo koga za to suglasnost, što je po izmjeni Zakona, jedina obaveza zamjenika komesara policije.

Termin u izmjenama Zakona da zamjenik komesara “Pomaže” komesaru u najmanju ruku je degutantno, jer u sustavu rukovođenja i zapovijedanja nema pomagača nego je rukovođenje i odgovornost za precizno definirane obaveze u skladu sa Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Samo naivni i neupućeni mogu vjerovati da će zamjenik komesara, pa i sam komesar odlučivati tko će biti načelnik bilo koje Policijske uprave ili načelnik Sektora.

Zakonsko rješenje da Vlada može ne prihvatiti prijedlog Nezavisnog odbora za izbor kandidata za komesara i vratiti izbor na početak je jednako loše time što sastav Vlade čine stranački ljudi, a u Nezavisni odbor kojeg bira Skupština HNŽ-a, bi se trebali imenovati eksperti čije mišljenje bi političari svakako morali uvažavati, navodi se u priopćenju.

Smatraju kako se ovim izmjenama Vlada HNŽ stavlja kao nalogodavac Nezavisnom odboru, kojeg imenuje Skupština HNŽ, što je pravni “nonsens” dakle unutar tijela kojeg imenuje Skupština, kao Zakonodavni organ su pravno neobavezujuće za Vladu, što pravni sustavi utvrđenih država ne poznaju''.

Zakon ovaj put jasno utvrđuje poziciju “Vršitelja dužnosti” kao zakonsku mogućnost, pa čak da to bude osoba sa činom samostalnog inspektora. U prethodnom Zakonu jasno je navedeno tko mijenja komesara policije.

Zar je moguće da u novim izmjenama Zakona trojica policijskih službenika budu spriječeni obavljati poslove komesara. Da se ne spominje mogućnost da izabrani vršitelj dužnosti bude u prilici naređivati nekome u policijskoj strukturi MUP HNŽ u činu glavnog inspektora ili se podrazumijeva da ne bude šest osoba u činu glavnog inspektora u MUP HNŽ ili se podrazumijeva da ne bude odgovarajuće nacionalnosti bar trojica, pitaju se iz Saveza veterana policije HNK, 1991. – 1995.

Opravdanje da su ove izmjene preduvjet za izbor komesara policije, popune velikog broja slobodnih radnih mjesta, činovanje koje nije izvršeno skoro desetljeće, da u MUP HNŽ rade osobe protiv kojih su zastarjeli disciplinski postupci zbog težih povreda službene dužnosti, osoba protiv kojih su se vodili ili vode krivični postupci, osobe upitne zdravstvene sposobnosti i oni koji su odavno ispunili uvjete za umirovljivanje, su u najmanju ruku neozbiljne od čelnog čovjeka koji rukovodi MUP HNŽ, smatraju u ovome Savezu.

Posebno imajući u vidu činjenicu da kao član Vlade nije ništa poduzeo radi prevazilaženja tog “lošeg” stanja u Upravi policije, gdje preko osamdeset policajaca radi bez rješenja o prijemu u radni odnos, nego su radni odnos zasnovali na osnovu Odluke Vlade, što Zakon o radnim odnosima, a posebno Zakon o policijskim službenicima ne poznaje, pogotovo što te osobe nose službeno oružje i primjenjuju sredstva prisile.

Jednako tako, izmjene Zakona o unutarnjim poslovima nisu bile prepreka da ministar MUP-a traži od Agencije za državnu službu u HNŽ popunu upražnjenog radnog mjesta direktora Uprave za administraciju i podršku u MUP HNŽ, koje je upražnjeno nekoliko godina za što je direktna nadležnost ministar, navodi se u priopćenju.

Nadalje stoji kako je ''porazna činjenica da se mora zbog zapuštenog stanja izvršiti izvanredno činovanje, koje će podrazumijevati dodjelu činova, nekome dva ili više činova od jednom, što će stvoriti veliko nezadovoljstvo kod policijskih službenika, a samim tim omogućiti i eventualne zloupotrebe u procesu unapređivanja i to po etničkoj ili stranačkoj pripadnosti. Žalosno je da se odredbe Zakona o policijskim službenicima HNŽ koje podrazumijevaju transparentan, redovan, na osnovu godišnjih ocjena policijskih službenika proces unapređivanja stavlja “Van snage” da bi se izvanredno činovanje uradilo po tko zna kakvim kriterijima, nadalje se navodi u priopćenju.

Dakle, izmjene Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima su loš izgovor za donositelje i čelne ljude u MUP HNŽ za zapuštenost po svim pitanjima, naročito kadrovskim, a ove izmjene to stanje po svemu sudeći neće promijeniti na bolje, navode iz Saveza veterana policije HNK, 1991. – 1995..

Nadaju se kako će se odustati od nefunkcionalnih prijedloga.

Kopirati
Drag cursor here to close