Put ka NATO-u

Šarović: Dva razloga što se krije Program reformi BiH

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za N1 je kazao da Milorad Dodik želi obmaniti javnost te na prevarantski način zemlju uvesti u NATO.
Vijesti / Flash | 26. 11. 2019. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za N1 je kazao da Milorad Dodik želi obmaniti javnost te na prevarantski način zemlju uvesti u NATO. On je kazao kako zna najmanje dva razloga zbog čega se dokument Program reformi BiH još uvijek drži u tajnosti.

Šarović i SDS su ranije tražili da se dokument Program reformi stavi na uvid javnosti.

"Neprihvatljivo je, nema zemlje u regiji koja donosi stratešku odluku, a onda je krije od javnosti", rekao je Šarović.

Navodi kako postoje razlozi za skrivanje te odluke.

"Postoje određeni razlozi. Ja znam najmanje dva. U tom dokumentu ili nema ništa, nisu se dogovorili ni o čemu. Druga je da su se dogovorili, ali štite leđa bar jednom od članova Predsjedništva BiH. Mi vjerujemo da štite leđa Dodiku", kazao je Šarović.

"Slušali smo izjvu predsjedavajućeg Predsjedništva koji je rekao da je to put ka NATO-u, a Dodik ako misli da to nije to - neka pokažu dokument. Poruka je jasna, mi mislimo da se sa prevarama ne može manipulirati javnost. To je suština", poručio je Šarović.

Šarović je rekao kako većina ljudi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima isti cilj - ''saznati što je donijelo najznačajnije tijelo u zemlji oko reforme obrane i NATO-a'', istaknuo je u Danu uživo na N1.

"Svi bi željeli znati što je, znati istinu. Mali broj osoba je imao uvid u to. Mi želimo da se stvar ne završi tako da naknadno dođemo do neke istine bez obzira kakva ona bila. Suština je u tome", rekao je Šarović.

"Naš protivnik je Milorad Dodik koji želi obmaniti javnost. Mislim da manipulira i želi na prevarantski način zemlju uvesti u NATO", poručio je Šarović.

Šarović je rekao kako će ovo pitanje biti aktualno tijekom cijele 2020. godine.

Upitan za komentar izjava svojih stranačkih kolega, koje tvrde da je BiH u MAP-u od 2018. godine, Šarović je rekao: "Nije to baš tako. To pitanje je otvoreno oko aktivacije, tu nema ništa sada. Stvar je formulacije o tom pitanju".

Komisija je podržala izbor Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara. Šarović je rekao kako žele Tegeltiju predstaviti na način na koji on treba da bude predstavljen tijekom iznošenje ekspozea.

Komentirao je i navodnu izjavu Tegeltije kako nije obavezan poštovati odluke NSRS

"Ako je rekao, mogu samo komentirati ono što su rekle kolege. Ako je točno - najkontroverznije je da ga ne obavezuju odluke NSRS. Je li se njegov program zasniva na aktivaciji MAP-a, od te odluke zavisi i dizanje ruku poslanika iz RS i FBiH. Od te odluke zavisi i dizanje ruku poslanika iz RS i FBiH. Ako kaže da se radi po programu podrazumijeva aktivacija MAP-a, ako kaže drugačije - neke ruke neće biti podignute i to je potpuno jasno. Poslanici u FBiH željno iščekuju šta će ovaj čovjek da kaže", rekao je Šarović.

O svom potencijalnom nasljedniku, Staši Košarcu, Šarović je rekao da je simpatičan sa svojim izjavama - te da se ne zna hoće li biti kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

"Gledajući biografije, ako bude kandidat - mislim da su mu reference skromne da bude uspješan. Ali to zavisi od onoga tko će mu dati mandat. Ovo ministarstvo je predoređeno da provodi reforme, mora biti ministar cijele zemlje i samo tako može uspjeti", pojasnio je Šarović za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close