Reakcija

Pandurević poručila Dodiku: Ako je NATO dokument tako dobar, zašto ga krijete?

Srpska demokratska stranka (SDS) traži od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna s famoznim ''Planom reformi u BiH'' i to prije slanja u Bruxelles.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2019. u 11:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka (SDS) traži od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da institucije i javnost upozna s famoznim ''Planom reformi u BiH'' i to prije slanja u Bruxelles.

''Dajte da vidimo taj dokument, da vidimo je li istina ono što govore Komšić, Džaferović, Zvizdić i zapadni veleposlanici, a to je da su 'NATO integracije odblokirane', ili svi oni lažu a Dodik govori istinu'', izjavila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

''Ako danas ne reagiramo i ne zaustavimo ovu izdaju, za tri godine ćemo na Drini imati NATO granicu. Aktivacija MAP-a će vrlo brzo uslijediti, a kako se Dodik pokazao vrlo koperativnim i nagodnim, naravno da će NATO požuriti i zaokružiti svoj prostor i vrlo brzo nam uputiti i poziv za članstvo kako bi ga Dodik prihvatio do kraja mandata'', ističe Pandurević.

Dodik je, kaže ona, do jučer uvjeravao kako je strano miješanje nedopustivo, da su stranci, posebno NATO i Amerikanci nedobronamjerni prema Republici Srpskoj, a onda ti stranci napišu dokument koji on potpiše i čuva u sefu, krijući ga od naroda i institucija.

''Zar nije sramota da strani veleposlanici znaju što je potpisano, ali institucije i narod ne smiju znati? Jesu li su tri ministarske pozicije i skidanje s američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još, brzo ćemo vidjeti. Kapitulirao je, izdao interese Republike Srpske i birače koji su mu povjerenje dali na platformi vojne neutralnosti i anatemiranju NATO saveza kao nekog tko je srpski narod bombardirao osiromašenim uranijem, pa sada neka bude hrabar i pokaže što je potpisao'', naglašava Pandurević.

Zašto sada, pita ona, Dodik ne raspiše referendum o ovom dokumentu jer on jeste vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Informacije SDS-a, tvrdi Pandurević, govore da se Dodik čak odrekao referenduma o ulasku u NATO.

''U tom dokumentu je, prema onom što mi znamo, navedeno da 'niži nivoi vlasti neće odlučivati o pitanjima NATO integracija, nego će to raditi institucije BiH'. Što to znači? To znači da bi referendum trebao raspisati Parlament BiH ili neka druga institucija na nivou BiH, i da je samo on validan. BiH nema zakon o referendumu, a da ga i donese, zna se što bi bio zbir na teritoriji cijele BiH. Isti kao i onaj na referendumu 1. ožujka 1992.'', kaže Pandurević.

Dodik je, zaključuje, ''zatvorio dvadesetogodišnji ciklus i vratio se na pozicije svoje politike iz 1998. godine kada su mu NATO tenkovi bili saveznici''.

''S njima je počeo, s njima će i završiti!'', kategorična je Pandurević.

Kopirati
Drag cursor here to close