50.000 trudnica

Trudnice i novorođenčad su među najranjivijima u sukobima u Gazi

Istodobno, UN upozorava da je stanje na tom području katastrofalno, da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom".
Vijesti / Flash | 22. 10. 2023. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) kritično je zabrinut za žene i djevojčice u Gazi, uključujući procijenjenih 50.000 trudnica – od kojih se očekuje da će 5.522 roditi u sljedećem mjesecu; te su žene odsječene od usluga sigurnog porođaja dok su bolnice napadnute, a zdravstveni sustav se raspada, a lijekovi, gorivo i struja ponestaju.

Zajedno s partnerima, UNFPA radi na pomoći u pružanju ključnih usluga za spašavanje života, uključujući rješavanje pitanja dostupnosti potrepština za reproduktivno zdravlje kojih nema na zalihama za trudnice i mlade majke.

Izrael je rano u nedjelju izvodio zračne napade na južnu Gazu i najavio da će ih pojačati na sjeveru enklave, a Washington je obećao više protuzračne obrane na Bliskom istoku kao odgovor na napade na američke snage u regiji.

Izraelska vojska tvrdi da je u zračnom napadu ubila teroriste koji su bili u podrumu džamije Al Ansar u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, i najavljuje da će pojačati napade na Gazu.

Istodobno, UN upozorava da je stanje na tom području katastrofalno, da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom".

Nada se da će, nakon ulaska prvog konvoja s humanitarnom pomoći u Gazu, danas proći i drugi.

Poddsjetimo, Hamas je od 7. listopada ubio više od 1.400 ljudi na izraelskom teritoriju, većinom civila koji su pokošeni metcima, živi spaljeni ili su umrli nakon mučenja prvog dana napada palestinskog islamističkog pokreta iz Gaze, objavile su izraelske vlasti.

U pojasu Gaze ubijeno je više od 4.300 Palestinaca, uglavnom civila, u neprestanom izraelskom bombardiranju, priopćilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi.

Hamas uz to drži dvjestotinjak talaca, navodi izraelska vojska.

Kopirati
Drag cursor here to close