BLJESAK PODCAST

Sandi Dizdarević za Bljesak: Mi nemamo čime ratovati

Dizdarević je objasnio da ta brojka od 500 vojnika nije i ''ne znači puno''. Ali kako dodaje ''to je jasna psihološka poruka onima koji imaju nekakvu namjeru, koja je crvena linija koja se ne smije prijeći''.
Vijesti / Flash | 03. 03. 2022. u 12:28 M.L. | Bljesak.info
BLJESAK PODCAST | Sredinom #1 - Sandi Dizdarević - Rata u BiH neće biti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako je nezahvalno davati konkretne prognoze, kad se uzmu u obzir određeni parametri – onda se može kazati da ne bi trebalo doći do oružanog sukoba u BiH. Prije svega temeljna razlika između Ukrajine i BiH je Daytonski mirovni sporazum čiji su garant u vojnom i sigurnosnom smislu upravo NATO snage, međunarodne vojne snage – za mir i stabilnost BiH'', kazao je to za Bljeskov podcast ''Sredinom'' Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost.

Dizdarević dodaje i kako bi to u konkretnom slučaju BiH značilo da NATO ima obvezu odmah reagirati.

''Ukoliko teorijski prihvatimo da bi Srbija nešto mogla preko RS-a izazvati u smislu destabilizacije, mislim da mi u BiH nemamo dovoljno ni ekonomskih, ni financijskih, pa ni materijalno tehničkih – odnosno vojnih sredstava da uđemo u konkretan oružani sukob'', objasnio je on.

Prelijevanje rata u Ukrajini na BiH, tko su glavni faktori eventualne destabilizacije BiH, zašto bivši visoki predstavnici upozoravaju da se ''BiH nalazi u opasnosti'', kakvo je zaista sigurnosno stanje u zemlji, zašto EU ne može dozvoliti da se u BiH dogodi isti scenario kao i Ukrajini - objasnio je profesor i stručnjak iz Mostara.

U podcastu smo otvorili i pitanje dolaska oko 500 EUFOR-ovih vojnika, gdje će biti raspoređeni, zašto su pristigli i koja je njihova uloga.

Dizdarević je objasnio da ta brojka od 500 vojnika nije i ''ne znači puno''. Ali, kako dodaje ''to je jasna psihološka poruka onima koji imaju nekakvu namjeru, koja je crvena linija koja se ne smije prijeći''.

''Nije EU briga za građane BiH, oni brane svoju paradigmu na području BiH, brane svoju relevantnost. Demokracija se sada brani u Ukrajini. A ukoliko bi se to potencijalno preselilo na BiH, onda bi to poprimilo sasvim druge obrise – odnosno da BiH postaje prva linija obrane kada je u pitanju europska kuća'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close