Poruka

Rusija potvrdila: Evo zašto neće financirati OHR

''Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH”,
Vijesti / Flash | 19. 04. 2022. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini potvrdili su da neće sudjelovati u plaćanju svog udjela u financiranju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) te pojasnili zbog čega su donijeli ovakvu odluku.

“Ruska Federacija je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Ruska Federacija je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH”, naveli su iz veleposlanstva.

Dalje su potvrdili odluku da neće sudjelovati u plaćanju svog udjela u financiranju OHR-a.

“Što se tiče financijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše sudjelovanje u financiranju OHR-a. Bit ćemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere”, poručili su iz veleposlanstva Ruske Federacije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close