Ne žele sudjelovati

Rusi suspendirali financiranje OHR-a?

"Financijska pitanja ne bismo željeli komentirati jer su to pitanja unutarnje strukture OHR-a", rekli su iz ruskog veleposlanstva.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Federacija je informirala OHR da suspendira svoje sudjelovanje u financiranju OHR-a, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz OHR-a.

S druge strane, iz Veleposlatnstva Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentirati.

"Financijska pitanja ne bismo željeli komentirati jer su to pitanja unutarnje strukture OHR-a", rekli su iz ruskog veleposlanstva za "Nezavisne novine".

Potvrdili najavu

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo financiranje osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIC) te da budžetska godina OHR-a traje od 1. srpnja tekuće do 30. lipnja iduće godine.

Inače, sredstva za financiranje OHR-a osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto", navedeno je na stranici OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

"U srpnju 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće sudjelovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira", rečeno je iz OHR-a.

Rusi tvrde drukčije

S druge strane, iz Veleposlanstva Rusije u BiH rekli su Nezavisnim da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendiranje njihovog sudjelovanja u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na Christiana schmidta, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne sudjelujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna razmotriti mogućnost obnavljanja suradnje s gospodinom Schmidtom ako on bude dobio nužnu suglasnost Savjeta sigurnosti UN-a za ovu funkciju", rekli su za "Nezavisne novine" iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za provođenje mira, američki veleposlanik u BiH Michael Muphy nedavno je rekao da Rusija više ne sudjeluje na sastancima veleposlanika i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

"Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC", istaknuo je Murphy tijekom nedavne posjete Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close