Reakcija

Cvijanović: Visoki predstavnici namjerno privlače lošu pažnju na BiH

Cvijanović je odgovorila da su "nas do sada učili da se za ulazak u članstvo EU moraju ispuniti određeni uvjeti".
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da visoki predstavnici namjerno privlače lošu pažnju na BiH, ističući da su oni bili i ostali zaštitnici laži i promotori kaosa u BiH.

"Da nas nisu mrcvarili neustavnim rješenjima i rušili domaći dijalog nešto bi i bilo od BiH i njenog napretka", rekla je Cvijanović komentirajući povezivanje BiH sa situacijom u Ukrajini bivših visokih predstavnika u BiH, Christiana Schwarz-Schillinga i Valentina Inzka.

Upitana da prokomentira zahtjeve za ubrzani ulazak pojedinih zemalja u EU, Cvijanović je odgovorila da su "nas do sada učili da se za ulazak u članstvo EU moraju ispuniti određeni uvjeti".

"Ako se što u međuvremenu promijenilo, onda neka BiH stave na vrh liste za brzi ulazak u EU", poručila je.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnici uputili su apel čelnicima Europske unije i NATO-a da zaštite zapadni Balkan, a posebice BiH, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Europe, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi velike Srbije.

U zajedničkom pismu kojega su adresirali na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, Schwarz-Schilling i Inzko su upozorili kako bi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogli iskoristiti agresiju Rusije na Ukrajinu te isprovocirati incidente ili čak novi rat.

„Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih. Pored toga njeguju veoma bliske odnose s Rusijom. Stoga se pribojavamo da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo", navode oni u zajedničkom pismu koje je objavio Deutsche Welle.

Kao najbolje rješenje koje bi spriječilo izbijanje nove krize na europskom tlu predlažu "što brže i nebirokratsko" primanje BiH u EU te ističu kako je to i neka vrsta moralne obveze s obzirom na činjenicu da je Unija uvođenjem embarga na isporuku oružja 90-ih godina zapravo onemogućila napadnutome da se brani od agresije. 

Kopirati
Drag cursor here to close