''Kolonijalno tijelo''

Rusija: OHR treba zatvoriti, nije RS izvor teškoća

''Nije RS izvor teškoća na čemu se inzistira i kako to želi predstaviti Zapad. Imamo ciljno demoniziranje svega što se ne uklapa u Zapad i okvire koji se nameću narodima u BiH.''
Vijesti / Flash | 02. 11. 2022. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnica Ruske Federacije u Vijeću sigurnosti UN-a ističe da sa zabrinutošću primjećuje produbljavanje političke krize u BiH.

''Imamo pogoršavanje etničkih razlika i dijaloga, što je direktna posljedica miješanja stranih država u pitanja BiH, kako bi se implementirala neokolonijalna koncepcija. Podrivaju se temeljna prava naroda u BiH'', kazala je predstavnica Rusije, prenosi N1.

''Nije RS izvor teškoća na čemu se inzistira i kako to želi predstaviti Zapad. Imamo ciljno demoniziranje svega što se ne uklapa u Zapad i okvire koji se nameću narodima u BiH. Jasno je da je velika većina naroda na izborima izabrala Dayton kao osnovnu premisu. Žalimo što sve naše kolege nisu zadovoljni izborima. Zapadni predstavnici nameću svoje političke interese u BiH i uzurpiraju zakonito izabrane organe vlasti'', kazala je ruska predstavnica.

Pročitajte još

''Imamo jednostrane sankcije i razne vrste pritisaka i ucjena. Još jednom upozoravamo da takva politika nosi posljedice. Pozivamo na zaustavljanje daljeg eksperimentiranja sa neovisnom bosanskom državom i njenim narodima. Dajte im priliku da se neovisno razvijaju. Želim naglasiti da je to u interesu svih građana u BiH'', istaknula je i za kraj obraćanja komentarirala i rad Ureda visokog predstavnika.

''Povećane aktivnosti visokog predstavnika ne samo da su odvojene od realnosti, nego su prijetnja za mir i stabilnost u BiH. To je suprotno njegovim zadacima. Samo naizgled rješava određene probleme ali to vodi do dodatnih komplikacija''.

''Ovo kolonijalno tijelo treba zatvoriti kako bi BiH preuzela odgovornost za svoju budućnost. Tzv. izvještaj tzv. visokog predstavnika nećemo komentirati'', poručila je predstavnica Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close