Ozbiljna država

Dezinformacijsko ludilo oko čitanja izvještaja o BiH u UN-u

Vijesti / Politika | 02. 11. 2022. u 15:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplomacija Bosne i Hercegovine oduvijek je izazivala skandale jer ne postoji zajednički glas prema vani baš kao što ne postoji nikakvo suglasje po unutarnjim pitanjima.

Tako je danas objavljeno da će stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, Sven Alkalaj, odustati od čitanja polugodišnjeg izvještaj za BiH.

Foto: PR / Sven Alkalaj

Objavljeno je i kako nije dobio od Predsjedništva BiH suglasnost za Izvještaj u kojem se, prema tvrdnjama, nekih medija oštro kritizira visoki predstavnik u bih zbog odluka oko Izbornog zakona.

Neki mediji su objavili da se Alkajaj – kojeg ćemo pamtiti po tome što se službenim automobilom parkirao na plažu pa se polugol smjestio u njega – susreo s i Gabrielom Escobarom i upozorio ga na sadržaj Izvještaja, kojeg je, kako se tvrdi, dobio iz ureda Željka Komšića.

Neki su mediji objavili ni da Šefik Džaferović nije upoznat s pismom te da se cijeli izvještaj protumačio kao podrška ''naporima Rusije i Dodika da ugase Ured visokog predstavnika i otvore vrata za rušenje Daytonskog sporazuma i secesiju Republike Srpske''.

No, potom su se pojavile informacije kako ništa od onoga što je procurilo u medije nije točno te da će Alkajaj pročitati izvještaj kao i da je svu prašinu oko ovoga podigao ured ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Drugi izvori tvrde da je američka diplomacija zamolila Alkalaja da ne bude oštar, ali i da je Džaferović upoznat s Izvještajem.

Kopirati
Drag cursor here to close