Vijeće sigurnosti UN-a

Amerika čvrsto uz BiH

''Sve dok BiH ne ispuni kriterije za prestanak međunarodne supervizije ured OHR mora ostati tu. ''
Vijesti / Flash | 02. 11. 2022. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta", rečeno je na Vijeću sigurnosti UN-a koje raspravlja o situaciji u BiH, prenosi N1.

''Ovo je vitalno važna misija za mir u BiH i podršci Daytonskom sporazumu. Iako nije ovdje danas, cijenimo visokog predstavnika Schmidta i njegov izvještaj koji je podnio nedavno'', kazao je američki izaslanik u Vijeću sigurnosti UN-a.

Istaknuo je da su SAD posvećene stabilnoj i prosperitetnoj BiH.

Pročitajte još

''Potpuno se slažemo da BiH ide prema transatlanskoj integraciji. Duboko smo zabrinuti zbog tvrdnji o izbornoj prijevari posebno za izbora predsjednika RS. Pozivamo institucije u BiH da urade svoj posao. Pozivamo lidere da ulože napore za formiranje vlade i deblokade Federacije BiH kako bi se nosila s političkim izazovima. Podržavamo visokog predstavnika i 'Bonske ovlasti' koje su nužne. One su spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH''.

''Sve dok BiH ne ispuni kriterije za prestanak međunarodne supervizije ured OHR mora ostati tu. SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH'', rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close