Plan 3+1

Rusi odgovorili Helezu

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije navode da za BiH postoji samo jedan plan “tri plus jedan” – dijalog, kompromis, dogovor.
Vijesti / Flash | 29. 06. 2023. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Glavni razlog izjava ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza u vezi s posljednjim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, osim osobne frustracije, narativ je koji nameće kolektivni Zapad, doslovno zasićen prijetnjama, ultimatumima i samovoljnim sankcijama", navode iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH.

“Nažalost, pojedini političari u Sarajevu postali su ovisni od takve retorike, pozivajući ‘Velikog brata’ da obavi sve 'prljave poslove’ i kazni neposlušne, koji se, kao i u nekim vremenima, proglašavaju neprijateljima naroda”, istaknuli su iz ruskog veleposlanstva u komentaru na Helezovu izjavu da ima razrađen “Plan A” i “Plan B” ukoliko Tužiteljstvo BiH ili visoki predstavnik Christian Schmidt ne reagiraju nakon što je NSRS usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije navode da za BiH postoji samo jedan plan “tri plus jedan” – dijalog, kompromis, dogovor.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije dva dana Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Helez je reagirao na Facebooku na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kazavši da je time izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Daytonski mirovni sporazum.

“Kao odgovoran čovjek, kao netko tko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar obrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom”, kazao je.

Smatra da su sada moguća dva scenarija.

“Plan “A” je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužiteljstvo BiH da u skladu s Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao. Pozivam i gospodina Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora s kojim se desetlječim suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio! Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije”, ističe Helez u svojoj objavi.

Kopirati
Drag cursor here to close