Sastanak

Ministar Helez i apostolski nuncij: BiH može biti model Europi

Razgovarano je o bilateralnoj suradnji Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, aktualnim događajima u Europi i regiji, kao i o predstojećem posjetu ministra Heleza Svetom Ocu Franji u Vatikanu.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2023. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u ponedjeljak 26. lipnja 2023. godine, u službeni je posjet primio apostolskog nuncija u BiH monsinjora Francisa Assisija Chullikatta.

Zahvala 

Razgovarano je o bilateralnoj suradnji Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, aktualnim događajima u Europi i regiji, kao i o predstojećem posjetu ministra Heleza Svetom Ocu Franji u Vatikanu.

Ministar Helez je istaknuo važnost činjenice da je Sveta Stolica među prvima priznala državnost Bosne i Hercegovine, travnja 1992. godine te da od tada daje punu potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine, kao multietničke i multireligijske zajednice.

Posebno je zahvalio mons. Chullikattu na prijedlozima da veleposlanstva zemalja Europske unije u BiH oforme kontakt-skupinu, koja bi pomagala institucijama BiH ispunjenje zadatih ciljeva na putu euroatlantskih integracija.

U kontekstu oružanog sukoba u Ukrajini, ministar Zukan Helez je istaknuo nastojanja da se smanje maligni utjecaji koji se na Bosnu i Hercegovinu ispoljavaju i kao posljedica ovog sukoba.

Mir i stabilnost 

"Podržavamo demokratski svijet u borbi protiv nasilja, bio ono pojedinačno ili kolektivno", istaknuo je ministar naglašavajući da je BiH dio euroatlantskog svijeta.

Mons. Chullikatt je istaknuo da Bosna i Hercegovina sa svojim teškim ratnim iskustvom, ali i multietničkim i multireligijskim karakterom može biti model za cijelu Europu te da uloga BiH u gradnji mira i stabilnosti u regiji treba biti još izraženija.

Kazao je da će Sveta Stolica u tome uvijek podržavati BiH. Naglasio je da u cijelome svijetu postizanje mira treba uvijek biti iznad svakog političkog cilja.

Apostolski nuncij je zahvalio ministru Helezu na iskazanoj želji da posjeti papu Franju te istaknuo nastojanje da se posjet čim prije realizira, na obostrano zadovoljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close