Plan A i B

Ministri traže da ministar ode: Je li Helezov plan B – rat?!

Pod planom "A" misli na procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Ako plan "A" propadne, kaže da postoji i plan "B".
Vijesti / Politika | 29. 06. 2023. u 12:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH najoštrije su osudili "zapaljive ratnohuškačke" izjave ministra obrane Zukana Heleza zahtijevajući da zbog medijskog "zveckanja oružjem" bude sankcioniran ili sam podnese ostavku.

Planovi A i B

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH izjavio je da očekuje sankcije za Heleza i da nadležna tužiteljstva i policijske agencije utvrde tko je i kakve  "A" i "B" planove krojio, koji šire strah, paniku i mržnju.

Nešić je u izjavi za Srnu nedopustivim ocijenio Helezove prijetnje i zastrašivanje i ističe da su ga od sinoć zvali brojni uznemireni i uplašeni građani Helezovom izjavom o nekakvim, kako kaže, "planovima za obračun s Republikom Srpskom".

Naime, komentirajući odluke Narodne skupštine RS, Helez je rekao kako su pred BiH dva scenarija.

"Kao odgovoran čovjek, kao netko tko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar obrane države BiH, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija", naveo je.

Pod planom "A" misli na procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH.

Ako plan "A" propadne, kaže da postoji i plan "B".

Ostavka

"Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B". Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije", zaključio je.

Nešić je pak pozvao je Heleza da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju legitimni politički stavovi iz Republike Srpske.

"Podsjetit ću Heleza da ga je za ministra izabrao Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće biti s njim u koaliciji...", kazao je Nešić i istaknuo kako "BiH ne ruši ni Republika Srpska niti njena Narodna skupština, nego je upravo ruše oni koji je 'brane'.

"Ruše je svaki put kada udare na konstitutivnost naroda i entiteta, a udarili su nebrojeno puta, i kada manifestiraju svoju želju za dominacijom", naveo je, između ostalog, Nešić, koji je lider DNS.

Zamjenik ministra obrane Aleksandar Goganović je rekao kako je krajnje vreme da se o tome oglasi međunarodna zajednica.

"Helezova izjava ima posebnu težinu kojom se naslućuje svojevrsni 'oružani sukob' na cijeloj teritoriji BiH, budući da on naglašava da se nalazi na poziciji ministra odbrane u BiH", upozorio je Goganović u izjavi za Srnu.

Helez gotovo svakodnevno ispaljuje

Podsjetio je da nadležnost Ministarstva obrane strogo definirana Zakonom o obrani i da je jasno da su upotreba i angažman oružanih snaga van vojarni, odnosno vojno-kontroliranog područja, u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, koje odlučuje konsenzusom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac poručio je Helezu da "zapaljive i ratnohuškačke izjave", kao i "medijsko zveckanje oružjem i prijetnje ratom, kojima on i većina drugih bošnjačkih političara ovih dana zasipaju sarajevske medije, mogu i trebaju biti predmet rada pravosudnih institucija".

"Ministru Helezu treba da kažemo da se institucije Republike Srpske i politička i institucionalna borba Srba za Ustavom i Daytonskim sporazumom zajamčena prava ne mogu uhititi, niti procesuirati. Ali, ono što treba kažnjavati jesu lažne i ratnohuškačke izjave, koje Helez gotovo svakodnevno ispaljuje, a zbog kojih je već krivično gonjen i procesuiran", naveo je Košarac.

Ukazao je da je Ustavni sud BiH jedina institucija u BiH u kojoj predstavnici jednog naroda, zajedno sa strancima, mogu preglasati predstavnike druga dva konstitutivna naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close